Таско Ерменков е народен представител от „БСП за България“ и бивш зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика в Народното събрание. 
По професия е икономист и преподавател. Участвал е в 42-рото и 43-ото Народно събрание, избран от 21 МИР – Сливен.

 

Г-н Ерменков, колко е важен валутният борд за България и защо?

Валутният борд е изключително важен, защото това е котвата, която държи икономиката, конкурентоспособността, социалната политика, доколкото има в държавата на мястото, на което се намира. В противен случай има опасност да изпаднем в достатъчно неприятни за икономиката ни тенденции.

БСП подкрепя ли присъединяването на България към еврозоната?

Имаме конгресно решение, че в дългосрочен план ние подкрепяме присъединяването на България към еврозоната, но това трябва да става по начин, по който е приемлив за обществото. Един такъв ход, една такава политика не може да се прави на „тъгъдък”. Не може да се прави, без да се отчита общественото мнение. Няма как да се прави по начина, по който го правят управляващите – между първо и второ четене в един законопроект, който няма нищо общо с еврозоната.

Защо е важно за България да влезе в еврозоната?

Влизането в еврозоната има важни политически и икономически измерения. Ние трябва да постигнем икономически, социални и най-вече приемливи за обществото резултати, преди това да се случи.

На първо място, това е една крачка към интегрирането на България в Европейския съюз. Политика, която ние следваме от 2007г. Знаете, че присъединяването на България в ЕС стана по времето на Българската социалистическа партия. На второ място – с приемането на еврото, ние ще имаме една валута, която, освен, че е обединяваща за страните от ЕС, ще ни позволи да се вдигне финансовият рейтинг на България. Това, от своя страна, ще доведе до поевтиняване на съответните финансови ресурси, които държавата привлича за своето развитие.

Така че, има ползи, но пак казвам – нещата не трябва да се правят прибързано, без да се отчита реалното състояние в момента.

През последните седмици се засилиха острите гласове срещу присъединяването на България в еврозоната. Може ли да кажете кой няма интерес България да стане част от този монетарен съюз?

Въпросът с острите гласове против еврозоната е естествен за общественото, когато то не е информирано достатъчно добре, когато то не е подготвено, когато то е свидетел на непопулярни мерки, които не са насочени към благоденствието на държавата, а към благоденствието на определени хора в държавата. Съответно хората подозират, че едно присъединяване към еврозоната ще е в същата посока.

Затова казвам, трябва да се подготви обществото, трябва да се обяснят какви са причините, както и какви са критериите, на които трябва да отговаряме, за да може да влезем в еврозоната.

Иначе влизането в еврозоната, заради самото влизане, като самоцел, е вредно.

Смятате ли, че България може да влезе в еврозоната преди да е влязла в Шенген?

Едното няма нищо общо с другото. Едното е икономически подход, другото е политически. Но, доколкото виждам и в двата случая Европейският съюз не се съобразява с реалностите и с постигнатите от България резултати. Взимат се политически решения, които не отговарят на действителността. Както виждате, ние нямаме някакви основания да не сме приети в Шенген, но не сме приети. Колкото до еврозоната – ще видим.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!