Валери Симеонов
на снимката: Валери Симеонов

Валутният борд е много важен за България за нормалното съществуване на държавата, на първо място на икономиката, защото дава стабилност и предвидимост на всички търговски сделки, на банковите влогове, на кредитите. Това каза СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Подкрепям влизането на България в еврозоната, защото би помогнало основно на банковия сектор”, каза още зам.-председателят на Народното събрание.

На въпрос кой няма интерес от влизането на България в еврозоната, Валери Симеонов каза:

„Не мога да вляза в дълбок анализ на кой не му харесва, но като цяло, в политически аспект, това са русофилските партии”.

Симеонов не е съгласен с твърдението, че банките нямат интерес от влизането на България в еврозоната, заради очаквания по-висок контрол от страна на ЕЦБ.

„Точно обратното е. За държавите, които са във валутния съюз, контролът към банките е много по-занижен. Казвам го съвсем отговорно. Изискванията са много по-занижени. Не се изискват да се държат крупни резерви в наличност, каквито в момента българските банки са принудени да държат. Като държат голямо количество блокирани средства, те са неконкурентноспособни на клоновете на големите европейски и американски банки. Точна от тази гледна точка валутният съюз е изключително благоприятен за България, защото ще развърже ръцете на българските банки. Българските банки са национално богатство, те са български капитал и трябва да ги насърчаваме. Когато им се даде възможност да занижат лихвите, това ще стимулира още повече тегленето на кредити и въобще икономиката на България”, обясни Валери Симеонов.

Той смята, че истерията от последните седмици срещу влизането в еврозоната е „част от ежедневието”.

„Ежедневието на България представлява едно непрекъснато плашене на хората, измислянето на катастрофални теории за края на света, които се правят основно по политически причини. С тези теории фактически се поддържа един непрекъснат стрес в обществото, а уплашеното общество по-лесно се манипулира”, коментира още Валери Симеонов.

Още от интервюто му за ДЕБАТИ.БГ може да гледате във видеото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук