Мариета Райкова - председател на Специализирания съд

„Научихме от медиите за забраната на съдия Андон Миталов, която е издадена от САЩ“. Това заяви на брифинг председателят на Специализирания съд Мариета Райкова.

„Това е много сериозен удар за нас. Първото, което предприехме е да изпратим запитване до Специализираната прокуратура, има ли образувано досъдебно производство, представени ли са доказателства от американска страна. Едно лице дали е виновно или невинно се доказва с процес, след проведено разследване и с присъда“, поясни още Райкова.

Райкова каза още, че се очакват резултатите от предприетата проверка срещу Миталов, която беше инициирана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

„Съгласете, се че тук говорим за корупция, която се доказва не при проверка, а при разследване“, каза още председателят на Спецсъда.

Райкова заяви, че досега не е имало сигнали срещу Миталов, който от три дни е в болнични. Тя все още не е успяла да говори с него.

Припомянме, че държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви, че САЩ налага забрана за влизане в страната на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Според данните на САЩ, в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България. Освен на съдията, забрана за влизане в страната е наложена на съпругата му и дъщеря му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук