Менда Стоянова
на снимката: председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова

„За българския гражданин нищо няма да се промени. Курсът лев евро е този, който имаме в момента 1.95583. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма, такъв ще бъде при целия ни престой на механизма, такъв ще бъде момента, в който, дай Боже, след години приемем и еврото“. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Предложението за промяна във валутния закон мина без дебат, а Стоянова не скри, че е очаквала, че БСП ще защити позицията си.

„Но явно са преценили, че не е силна позицията им и не могат да я защитят и затова нямаше и дебат. Тяхната мантра беше, че това е едно предложение, което е внесено на тъмно с цел да мине тихомълком. Аз искам да попитам кое му беше тъмното? Това предложение беше внесено официално, стоя на сайта, всички вие го коментирахте. Гледахме в комисия, на комисия имаше купища камери, имаше НПО, имаше дебат по темата. Ето днес в зала също го гледаме официално и както виждате, няма и отпор срещу това предложение и то стана факт“, каза Стоянова.

За това какво реално пише в закона и какво реално ще се промени, Стоянова каза, че за българския гражданин нищо няма да се промени.

„Курсът лев евро е този, който имаме в момента 1.95583. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма, такъв ще бъде през целия ни престой на механизма, такъв ще бъде в момента, в който, дай Боже, след години приемем и еврото. Българският гражданин няма да усети по джоба си, или по цените или по каквото и да е било това, което днес ние гласувахме като променя. Всичко останало бяха спекулации с цел обикновените хора, които не са длъжни да имат икономическа култура да бъдат насъскани и заблудени. Мисля, че за съжаление тези спекулации някъде успяха“, заяви тя Стоянова.

Попитана дали решение на Народното събрание за фиксирания курс, не противоречи на това, което днес бе прието курсът да подлежи на някаква договорка, Менда Стоянова каза, че това, което са приели е пълна синхронизация на българското законодателство с европейското законодателство, което е едно абсолютно изискване и предпоставка за финализиране на преговорите.

По думите и, с допълнителното решение на Народното събрание ние казваме, че такъв разговор може да се води, но тези, които водят този разговор – министърът на финансите и управителят на БНБ имат ясен и категоричен мандат от Народното събрание какво трябва да договорят и какво могат да подпишат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!