На снимката: Георги Кадиев

Менда Стоянова се прави на „не съм от тук и съм за малко“, съдейки по изявленията й пред медиите днес. Така Георги Кадиев отговори във „Фейсбук“ на обвиненията на бившият председател на бюджетната комисия и депутат Менда Стоянова, че преди години той е лобирал в полза на лотарията на Божков.

Нейното изявление дойде след като беше разпитана в ГД „Национална полиция“.

Препечатваме цялата позиция: 

През 2013 по мое предложение разделихме облагането на офлайн и онлайн хазарта с различни ставки, защото имаше риск офлайн хазартът (също на Божков) да мине на ниска ставка, какъвто законопроект беше внесъл Йордан Цонев.

Да, тогава пропуснах лотарията, факт. Но тя беше в зародиш, далеч не беше почнало търкането на билетчета и загубите за фиска бяха многократно по-малки от запазването на високата ставка за офлайн хазарт.

Не е нужно да обяснявам в какъв конфликт влязох и с ДПС, и с част от ръководството на БСП. Все пак беше по времето на Орешарски и бяхме управляваща коалиция.

В края на 2014, вече при второто правителство на Борисов внесох нов законопроект, в който оправях пропуснатата лотария, но по-важно, предлагах текстове, които недвусмислено казваха кой вид хазарт по коя ставка плаща. Ето този законопроект ГЕРБ не подкрепи, Менда предложи двусмислени текстове и Божков се възползва от тях години наред, на практика плащайки данъци за офлайн хазарт като за онлайн хазарт.

Това по думите на Божков е съвсем умишлено направено, наредено от Борисов и изпълнено от Горанов и Менда Стоянова срещу 60 млн.лв. Загубите за фиска по оценка на прокуратурата бяха над 700 млн.лв.

Ето затова трябват арести. И силно се надявам, че и дотам ще стигнем.

Припомняме, че миналата година Менда Стоянова съобщи, че напуска политиката, защото ПП ГЕРБ има нужда от млади хора. Изявлението дойде именно след като избягалият в Дубай Васил Божков обвини нея и финансовия министър Владислав Горанов в получаване на големи подкупи от него.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук