Цветан Цветанов днес официално ще учреди новата си партия, наречена „Републиканци за България”. Партията ще бъде позиционирана в център-дясното пространство. Това ще стане от 13 часа в “Интер експо център“.

Точно преди седмица Цветан Цветанов представи част от Инициативния комитет, който взе решение новата партия да бъде учредена днес.

Сред учредителите са бивши кадри на ГЕРБ, но и на партии като ДСБ и СДС.

Известни спортисти, като олимпийският вицешампион Благой Благоев, телевизионният журналист Горан Благоев, лекари, университетски преподаватели, български мигранти от страни в Западна Европа, Австралия и Америка.

Цветанов позиционира „Републиканци за България“ в център-дясно, обяви, че партията ще работи за запазване на евроатлантическата посока на развитие на страната и увери, че това не е лидерски проект.

Като свои евентуални партньори посочи центристки и десни формации. ГЕРБ не са сред тях, поне докато Бойко Борисов е лидер на партията, обяви самият Цветанов в интервю за „Нова телевизия” в петък.

Сред основните цели на партията са гарантиране на гражданските права, повишаване на качеството на живот и ускорено икономическо развитие на регионите.

Имаме нужда от честни избори

Тази сутрин пред БНР той задочно отговори на Караянчева, според която Цветанов подкрепя президента Радев, а в миналото е бил един от най-големите му критици.

Пред Националното радио председателят на „Републиканци за България” каза:

„В никакъв случай не бих каза, че подкрепям Румен Радев, а бих казал, че подкрепям демократично мислещите български граждани, които излизат спонтанно на протести вече над 80 дни. Това, което трябва да се знае, е, че политиката е форма и начин, в която трябва да търсиш правилните решения за държавата, а не да се задоволява само с личното его или с егото и функционирането на политическата партия, към която принадлежиш. Днес повече от всякога се нуждаем и от честни избори, които трябва да бъдат проведени. И това, което наблюдаваме през последните месеци, а и този страх от евентуален служебен кабинет, който по конституция има права само да проведе честни и прозрачни парламентарни избори, защото за всички е ясно, че каквито и решения да вземе един служебен кабинет, ако те не съответстват на пътя на държавата – ЕС, НАТО и евроатлантическото партньорство, всички знаем, че парламентът винаги може да направи съответните решения да бъдат променени, ако служебният кабинет е превишил правомощията си“.

И добави:

„Нашата цел е промяна на днешното статукво, промяна на днешния модел на управление и ясната визия за хоризонт, който трябва да има пред страната ни заедно с енергичните професионалисти, които има в бъдещия проект „Републиканци за България”.

„Не ни харесва това, което наблюдаваме като хаотичност, като политически решения, които не са обвързани с нито една управленска програма, която е била декларирана в началото на всеки един управленски мандат и най-важното е, че това, което трябва да има е хоризонтът, който трябва да виждат българските граждани, а не разделението, не омразата и не противопоставянето чисто институционално и чисто междуличностно на важните фактори в държавното управление“, посочи Цветанов.

По повод разговори за хипотетична коалиция с БСП лидерът на „Републиканци за България“ подчерта, че е важно да запазиш идентичността си.

Размяна на реплики

В интервюто си в петък бившият председател на ПГ на ГЕРБ Цветанов отправи тежки обвинения срещу доскорошните си колеги. По думите му ГЕРБ е предала всички ценности. Той добави, че управляващите се готвят да използват целия държавен ресурс, за да манипулират изборите и доскорошните си колеги, че обслужват интересите на ДПС.

Последва светкавичен отговор от Менда Стоянова и от пресцентъра на ГЕРБ. Стоянова попита защо Цветанов не е напуснал партията по-рано, след като не е бил съгласен с ценностите й. И го обвини в тоталитарност. А след това от пресцентъра на ГЕРБ казаха, че всяка дума на Цветанов трябва да се подлага на съмнение.

В събота в размяната на реплики се включи и председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Всички в ПП ГЕРБ сме силно учудени как един от най-големите критици на президента – Цветан Цветанов, от известно време е негов голям поддръжник, подкрепя евентуален служебен кабинет и протестите срещу правителството и твърди, че може да има изборни манипулации”, каза председателят на НС.

Според нея е недопустимо да говори лоши неща „за доскорошните си колеги, които той лично е ръководил и подкрепял. Да хвърляш кал по мястото, откъдето си тръгнал – не е най-добрият старт на нов политически проект”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук