Цветан Цветанов, Бойко Борисов
на снимката: Цветан Цветанов, Бойко Борисов

Бившият „втори” в ГЕРБ Цветан Цветанов, който първо бе отстранен от всички ръководни постове, които заемаше в ГЕРБ, а после и демонстративно напусна партията, днес отправи остри критики към старите си колеги. Цветанов ги обвини, че обслужват интересите на ДПС и че вероятно подготвят манипулация на изборите догодина. Самият Цветанов създаде свой политически проект – „Републиканци за България”, чието учредяване предстои в неделя, привлече част от бившите членове на ГЕРБ в своите редици. Една от тях е Джема Грозданова, която вчера пред бТВ също отправи остри критики към партия ГЕРБ. Докато беше в ГЕРБ Цветанов заемаше различни ръководни позиции, включително оглавяваше парламентарната група на партията и отговаряше за структурите на партиите в градовете. Негова беше и задачата да ги мобилизира преди изборите.

ГЕРБ ще използва държавния ресурс за изборите

Наблюдавайки днес начина, по който функционира политическа партия ГЕРБ, страхът от опорочаване на изборите е огромен. Това каза пред Нова телевизия Цветан Цветанов, който в неделя учредява партията „Републиканци за България”.

„Отидете и се поинтересувайте какво се случи в Силистра”, припомни Цветанов и добави отидете и се поинтересувайте какво се случи с Тодор Тодоров.

Цветан Цветанов

Според бившия втори в ГЕРБ, упорството на Бойко Борисов да не подаде оставка, може да се разглежда като желание да използва властовия ресурс – „предполагам, че в тези избори ще бъде използван доста сериозно”.

„Само една година по-назад, на местните избори имаше подобен подход и там имаше много добра координация и на някои от местата смятам, че изборите не бяха проведени по най-честния начин. Давам за пример Община Гурково. Натискът, формата и начинът за провеждане на избори не съответства на една демократична държава и правов ред. Хората са ми споделяли, че е имало доста сериозно опорочаване на изборния процес”, коментира Цветан Цветанов.

На 20 септември, след като в НДК представи инициативния комитет на новата си партия, Цветанов заяви, че само служебен кабинет ще гарантира честността на изборния процес.

Според него в обществото растат притесненията относно честността на бъдещите парламентарни избори.

„С всеки изминал ден обществото започва с тревожност да се притеснява за всичко, което може да се случи на едни парламентарни избори, ако те бъдат редовни. От тази гледна точка служебният кабинет би гарантирал по-голяма прозрачност на изборния процес, по-малък натиск върху него“, каза Цветанов.

Той смята, че един евентуален служебен кабинет, съставен от президента Румен Радев, трябва да поеме ангажимента, че ще се ангажира единствено и само с провеждането на честни и прозрачни парламентарни избори. „Външнополитически решения и въпроси, които трябва да минат през парламента, не трябва да бъдат взимани”, добави Цветанов.

Какво е правил, когато той е подготвял изборите?

В отговор на това, че доскоро самият той подготвяше изборния процес, Цветанов отрече да е използвал „този подход”:

„Аз казвам, че никога е нямало такъв подход и никога не е развивана такава философия, затова и не сме имали притеснение, че изборите ще бъдат доведени от служебен кабинет”.

Бойко Борисов, Цветан Цветанов
на снимката: Бойко Борисов и Цветан Цветанов при представянето на кандидатите за евродепутати

 

За новата партия

Цветанов съобщи, че „Републиканци за България” ще се яви самостоятелно на изборите.

„Убедени сме, че ще прескочим прага за влизане в парламента. Тези, които днес се присъединяват към „Републиканци за България” се чувстват предадени от тези, които управляват, особено в смесените региони”.

Няма да се коалира с ГЕРБ

Цветан Цветанов обеща, че не би се коалирал с ГЕРБ, докато Бойко Борисов е лидер на партията.

Цветан Цветанов
на снимката: Цветан Цветанов, докато беше председател на ПГ на ГЕРБ

„Той бе категоричен, че е имало много допуснати грешки с ГЕРБ. С „Републиканци за България” няма да бъдат допускани”, обеща Цветанов и подчерта, че не той е предал ГЕРБ, а ГЕРБ е предала всички ценности.

Тръгнал си от ГЕРБ не само заради апартамента

Той обясни, че скандалът около апартаментите му не е единствената причина за оттеглянето му от управляващата партия.

Цветан Цветанов каза, че е бил буфер за всичко важно и стратегическо за решенията в партията и за защитата на хората, които се уволняваха от съответните настоящи министри в услуга на една или друга партия, които са в опозиция:

„Казвам го директно, ДПС бяха обслужвани с всичките горски в цялата страна. Първият сблъсък беше с Румен Порожанов, който имаше един списък. Премиерът лично му беше разпоредил да се види с Мустафа Карадайъ и да изчистят всичко по горските. Чудя се защо в момента Дариткова, колегите от Шуменско, от Кърджалийско не казват тези неща”, запита Цветанов.

Относно задочния спор в медиите с вицепремиера Томислав Дончев, Цветанов го посъветва да каже какви са политиките, които трябва да се реализират в новия финансов програмен период.

Цветанов и Борисов
на снимката: Бойко Борисов и Цветан Цветанов

От телевизионния ефир Цветан Цветанов попита още:

„Не бяха ли най-големите нарушения, когато Георги Харизанов беше директор на „Напоителни системи”.

Републиканци за България

На 20 септември в НДК Цветанов представи инициативния комитет на партията си „Републиканци за България”.

В една от залите на НДК се събраха 89 души – общественици, бизнесмени, спортисти, за да основат инициативен комитет, който учреди бъдещата партия.

Учредителната декларация на „Републиканци за България“ беше представена от журналиста Горан Благоев. В нея се посочва, че сред основните цели на партията ще бъде воденето на дясно-центристка политика, която да е неразривно свързана с принципите на демократичност, предвидимост и толерантност.

„Ние, учредителите на политическа партия „Републиканци за България“ вярваме в това, че обществената справедливост трябва да е резултат от върховенството на правото. Обществената сигурност трябва да е в основата на благоприятната среда за развитие и напредък на обществото“, каза Благоев. „Ние, учредителите на „Републиканци за България“ декларираме, че ще работим: за управленски стил, в който проблемите на хората са постоянно в обсега на управляващите, а не само, когато са достигнали критично острота; законодателство, което да отразява обществения интерес; авторитетна съдебна власт, което е еманципирана от волята на управляващите, за да не се възприема повече правораздаването у нас като бухалката властта“, каза още той.

На форума присъстваха и успели българи от Австралия, САЩ и Германия. Сред тях се открояваха имената на шампиона по щанги Благой Благоев, който живее в Мелбърн, оперният певец Георги Пандуров от Кьолн и др.

Всички те са обединени от идеята българите в чужбина да имат възможността да гласуват по електронен път. На форума имаше и бивши членове на партия ГЕРБ, включително Джема Грозданова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!