Facebook

От социалната мрежа „Фейсбук“ са премахнали фалшиви профили, за които има съмнения, че се ползват от руските служби да влияят на предстоящите избори в САЩ. Според компанията профилите са били свързани с хора, близки до организация, обвинена от американските власти за оказване на влияние на избортите от преди четири години.

Фейсбук“ е премахнала три мрежи от фалшиви профили, които може да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи. Целта е да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори в САЩ, предаде „Ройтерс“.

Компанията обяви, че профилите, премахнати заради използване на фалшиви самоличности и други видове „координирано неавтентично поведение“, са били свързани с руското разузнаване и хора, имащи връзка с организация в Санкт Петербург, обвинявана от американските власти, че е извършвала дейности с цел оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Общо 97 000 последователи

Според съобщението мрежите са включвали неголям брой профили в нейния уебсайт и в уебсайта за споделяне на снимки „Инстаграм“. Те са имали общо около 97 000 последователи.

Отчасти те са били насочена към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия, включително Сирия, Турция, Украйна и Беларус.

Социалната мрежа „Туитър“ каза, че е работила с „Фейсбук“ за откриването и премахването на 350 профила, управлявани от организации, свързани с държавните структури в Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!