Традиционният карнавал в Рио де Жанейро, който трябваше да се проведе през февруари 2021г., ще бъде отложен, съобщиха организаторите.

Карнавалът в Рио де Жанейро
Карнавалът в Рио де Жанейро

Училищата по Самба, които традиционно се включват в парада, вече предупредиха, че събитие с подобни мащаби няма как да бъде организирано, без да е открита ваксина срещу коронавируса. Карнавалът в Рио привлича милиони туристи всяка година. Билетите за всеки карнавал се изчерпват за секунди, след като бъдат пуснати в продажба, а цените им варират от 20 до 200 евро.

Карнавалът в Рио де Жанейро
Карнавалът в Рио де Жанейро

Бразилия е една от най-сериозно засегнатите държави от пандемията, с над 4,5 милиона инфектирани и повече от 138 000 смъртни случаи.

Хорхе Кастанхайра, президент на едно училищата по Самба, заяви, че школите така или иначе няма да имат време да се подготвят за карнавал през февруари.

Карнавалът в Рио де Жанейро

„Търсим някакво алтернативно решение – нещо, което можем да направим, за да осигурим от една страна безопасността на участниците и гостите на карнавала. Но все още не знаем кога ще бъде следващата дата”.

Все пак традиционните улични партита, които съпътстват основното карнавално събитие, ще се проведат и тази година.

Карнавалът в Рио де Жанейро
Карнавалът в Рио де Жанейро

Удар по икономиката

Предполага се, че бразилската икономика ще бъде сериозно ударена в резултат на отменянето на карнавала. Според експерти най-силно засегнати ще са семействата, чиито бизнес е свързан по един или друг начин с карнавала. Туризмът съставлява цели 8% от БВП на Бразилия.

Карнавалът в Рио де Жанейро
Карнавалът в Рио де Жанейро

Карнавалът в Сао Пауло също беше отменен по-рано тази година.

А в Бразилия все още продължава да се увеличава броят на заболелите от коронавирус. В четвъртък в страната бяха открити 32 817 случаи, а 931 души починаха.

Карнавалът в Рио де Жанейро
Карнавалът в Рио де Жанейро

По-рано тази седмица, по време на речта си пред ООН, президентът Жаир Болсонаро отхвърли критиките на другите световни лидери, че не се справя добре с овладяването на пандемията.

Той обвини медиите, че предизвикват паника и политизират пандемията.

Бразилия е една от най-бедните държави

Страната преживява жесток удар от пандемията най-вече заради изключителната мизерия. Нивата на престъпност в Бразилия са едни от най-високите в целия свят. Но това не е най-големият проблем – 66 милиона души или около 30% от населението получават по 140 долара месечно възнаграждение, пише „Блумбърг“.

Рио де Жанейро

Президентът не само че отхвърля пандемията като заплаха, но и е противник на социалните помощи. 3,3% от населението живее с по-малко от 2 долара на ден. А хората, попадащи под линията на бедността, са 22% от населението на страната.

Рио де Жанейро

Все пак според международни експерти бедността е достигнала рекордно ниски нива от 40 години насам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!