Музика, танци, цветни костюми и добро настроение завладяха Рио де Жанейро.  По традиция началото на празника бе отбелязано с връчването на символичния ключ на града от кмета Марсело Кривела на т. нар. крал Момо – домакина на карнавала. Всяка година специално жури избира висок и пълен мъж, който да е в ролята на крал Момо.

Карнавалът се провежда на централния булевард Самбадром – или още наричан Булевардът на Самбата. Трибуните са с височина на триетажна къща и са предназначени за 70 000 зрители. Милион и половина туристи от цял свят се очаква да се включат в карнавала, а кметството на Рио де Жанейро се надява забавлението донесе повече от 1 милиард долара в хазната.

Представители на 12 училища от самба ще се състезават за титлата. Журито преценява не само танците, но и костюмите и украсата на платформите.

Според Бразилската асоциация на хотелската индустрия, 86% от хотелските стаи в Рио де Жанейро ще са заети по време на празненствата.

Забавленията приключват на 17 февруари, когато ще има и най-много хора, дошли да видят заключителните паради и да вземат участие в уличните танцови процесии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!