Инициативният комитет на политическа партия „Републиканци за България“ с лидер бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се събра днес в НДК. На събитието бяха представени част от лицата на „Републиканци за България“, както и приоритетите и целите, от които ще се ръководи в работата си партията, чието учредяване предстои следващата неделя.

Цветанов днес събра 89 души, сред които бивши свои колеги от ГЕРБ, спортисти, бизнесмени и общественици.

Сред по-известните имена, които са част от инициативния комитет са бившият депутат на ГЕРБ Джема Грозданова, координаторът на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил и братята Павел и Румен Вълневи, които имат бизнес в САЩ и бяха собственици на вече несъществуващата телевизия BiT.

Учредителната декларация на „Републиканци за България“ беше представена от журналиста Горан Благоев.

Бившият втори в ГЕРБ заяви, че си поставя за цел да обедини всички хора, които причисляват себе си в политиката към център-дясно и отстояват евроатлантическите ценности.

„При тази конфронтация и противопоставяне в политиката в момента трябва да намерим пътя към една нормалност. Днес не виждам в страната да има хоризонтът, който трябва да има. Липсва реален политически дебат. Половината българи не гласуват, може би защото много хора се разочароваха от гласа си досега“, каза Цветанов.

По думите му българските граждани очакват „политици с морал, експертни качества и диалогичност“, които да преодолеят настоящата „свръхперсонализирана власт“ и да променят политическия модел, характеризиращ се с „корупционни практики и задкулисни решения“.

Като приоритети на своя политически проект Цветанов открои обединението на дясномислещите хора, отстояването на евроатлантическите ценности, толерантността между етносите, защитата на малкия и среден бизнес, подобряването на образованието, внедряването на електронно дистанционно гласуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!