Швейцарците гласуват днес за ограничаване на имиграцията от Европейския съюз. И макар да не се очаква вотът да има успех, все пак предизвика сериозни тревоги, че може да навреди на отношенията между Швейцария и ЕС, предава агенция „Франс прес“.

Инициативата, подкрепена от популистката дясна Швейцарска народна партия (SVP) – най-голямата швейцарска партия – не се радва на широка обществена подкрепа, според последните проучвания.

Социологическите данни показват, че 65% от хората се противопоставят на призива за прекъсване на споразумението, позволяващо свободно движение на хора между Швейцария и Европейския съюз.

Изглежда малко вероятно инициативата да събере двойното мнозинство, необходимо за приемането й, спечелвайки както народния вот, така и повечето от 26-те кантона на Швейцария.

Но SVP отбеляза изненадващи победи в миналото в продължителната си война срещу затягане на отношенията с ЕС, подхранвайки опасението, че отношенията на Швейцария с най-големия й търговски партньор могат да бъдат застрашени.

Промяна на Конституцията

Инициативата, подлежаща на гласуване като част от системата на пряката демокрация, призовава Швейцария да преразгледа конституцията си, за да гарантира, че може самостоятелно да управлява имиграционната си политика.

SVP, която изгради своята платформа, осъждайки имиграцията и влиянието на ЕС, предупреждава, че богатата алпийска страна е изправена пред „неконтролирана и прекомерна имиграция“.

Въпреки че не е член на ЕС, Швейцария е обвързана с блока чрез много двустранни споразумения.

Ако инициативата на SVP премине, властите ще разполагат с една година, за да преговарят за прекратяване на споразумението от 1999 г. за свободно движение на хора между Швейцария и блока.

Квоти за влизащи от ЕС

Предложението стига дори по-далеч от подобна мярка, подкрепена също от SVP, която беше приета през февруари 2014 г. с искане Берн да наложи квоти за броя на разрешителните за работа, издадени на граждани на ЕС.

Това гласуване хвърли в безпорядък отношенията между Швейцария и ЕС, като Брюксел предупреди, че всяко ограничаване на имиграцията от граждани на Съюза ще изложи на опасност цял набор от двустранни споразумения.

Берн години наред се бореше да намери начин да уважи вота, без да отчуждава трайно европейските си съседи.

След продължителни разговори споразумението, постигнато в края на 2016 г., бе прекратено далеч от първоначалния план за квоти, който Брюксел яростно отхвърли.

Вместо това Берн избра просто да поиска от швейцарските работодатели да прескочат няколко бюрократични обръча, преди да наемат хора от блока, и да дадат приоритет на търсещите работа швейцарци, поне привидно.

Компромис, предателство или екстремизъм?

SVP осъди този компромис като „предателство“ и стартира новата си инициатива. Гласуванията по инициативата на SVP и няколко други въпроса трябваше да се разгледат през май, но бяха отложени, тъй като мерките за блокиране на коронавируса предотвратиха провеждането на кампанията.

Веднага след като тези мерки започнаха да се отслабват преди няколко месеца, SVP разгърна предизборни плакати с надпис: „Достатъчно!“

Докато гласуването през 2014 г. все още съществува в колективната памет на Швейцария, социологическите проучвания намекват, че безпокойството от имиграцията е намаляло.

Всички, освен SVP отхвърлят искането

SVP също се оказва по-изолирана от всякога, като правителството, парламентът, съюзите, организациите на работодателите и всички други политически партии призовават избирателите да отхвърлят инициативата.

Противниците подчертават значението на отношенията с ЕС за икономиката на страната. И правителството предупреди, че ако Швейцария едностранно анулира споразумението за свободно движение, ще влезе в сила клауза „гилотина“ за замразяване на целия пакет от сделки между Швейцария и ЕС, включително за търговията.

Днес швейцарските гласоподаватели ще гласуват и по редица други въпроси, включително дали да предоставят 6 милиарда швейцарски франка (5,6 милиарда евро) за нови бойни самолети и дали да предоставят двуседмичен отпуск по бащинство на новите бащи.

Повечето швейцарци гласуват предварително в популярните анкети и референдуми, провеждани в страната на всеки няколко месеца, а избирателните урни обикновено се отварят само за няколко часа в деня на гласуване за желаещите да гласуват лично.

Секциите се отварят по различно време в различни кантони, но всички ще се затворят до обяд, като първоначалните резултати се очакват до ранния следобед.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук