Андон Миталов
Съдия Андон Миталов /снимка: Нова ТВ, кадър/

Още преди два месеца Висшият съдебен съвет е получил поверителни данни от Държавния департамент на САЩ по случая със съдията от Специализирания съд Андон Миталов.  Това стана ясно от думите на представляващия член на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред „Свободна Европа“.

„Получихме писмо от външно министерство (изпратено от Държавния департамент на САЩ), то е с гриф „поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов. Това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, каза Боян Магдалинчев.

След това данните са били предадени на дисциплинарния състав във ВСС, който разглежда искането за уволнението на съдията.

Припомняме, че на 5 февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви, че съдия Миталов и семейството му имат забрана да влизат на територията на Щатите, заради „сериозна корупция”. Още тогава САЩ заявиха, че имат сериозни доказателства за твърденията си, но нито едно не беше съобщено публично.

Според Помпео, Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Именно Андон Миталов бе съдията, който позволи на лидера на сдружение „Русофили“ Николай Малинов, който е разследван за шпионаж, да пътува до Русия, за да получи орден, лично от президента Владимир Путин. След като се върна в България Малинов нямаше никакви проблеми.

През ноември правосъдният министър Данаил Кирилов не реагира на този скандален случай, въпреки бурните протести на прокуратурата срещу преценката на съдия Миталов. Проверката на съдебния инспекторат също не показа нарушение на съдията.

Но през февруари, когато Помпео обяви, че има съмнения, че Миталов е корумпиран, последва остра реакция и от правосъдния министър, от част от членовете на ВСС, които поискаха незабавно отстраняване на съдията.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира, че министър Кирилов е докарал гeoпoлитикaтa в съдебната власт.

Панов поиска от КПКОНПИ информация дaли e oбpaзyвaнo дocъдeбнo пpoизвoдcтвo зa пpecтъплeниe oт oбщ xapaĸтep cpeщy cъдия Aндoн Mитaлoв и дали срещу него има постъпили жалби и сигнали, но му беше отказано.

Междувременно министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във ВСС допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов в съответствие с указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях, а на закрито заседание на 18 февруари Висшият съдебен съвет одобри дисциплинарна проверка срещу съдията.

Няколко дни по-късно посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа обяви, че САЩ ще забранят на още българи да влизат на територията на страната, но засега второ име не е обявявано.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук