Днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде 7-дневен срок на правосъдния министър Данаил Кирилов да отстрани недостатъците в предложението за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов.

„Да, даде ми се възможност в 7-днeвен срок да направя уточнение на обстоятелствата в моето искане за образуване на дисциплинарно производство, което е предложение за освобождаване на съдия Миталов. Посочил съм в това предложение основанията, които са по Конституция“, каза правосъдният министър Данаил Кирилов пред журналисти.

Той заяви, че е поискал да му се даде възможност да се запознае с документите от предварителната проверка на Инспектората на ВСС.

„Преди да изтече срока, ние ще сме готови с конкретиката“, каза Кирилов.

В петък правосъдния министър изпрати предложение до ВСС уличения от САЩ в сериозна корупция съдия от Специализирания съд Андон Миталов да бъде уволнен заради накърняване престижа на съдебната власт.

„За резултата, че престижът на съдебната власт е уронен, аз смятам, че доказателствата са публично достъпни, обществено известни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Предложих го на колегите от Съдийска колегия, ако тези обстоятелства са им неизвестни, ще докажа и тази група обстоятелства“, заяви още правосъдният министър.

На въпроса свидетелство за уронения престиж ли е изявлението на държавния секретар Майк Помпео, Кирилов каза: „Категорично да!”.

Преди заседанието на съдиите от ВСС, председателят на ВКС Лозан Панов каза, че в искането на министър Кирилов има пропуски.

„Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение съдържа множество непълноти, неясноти и съм сигурен, че днес това ще е тема, която ще бъде поставена“, каза Панов.

Панов добави, че сред основните въпроси са с кои конкретните действия или бездействия съдия Миталов е накърнил престижа на съдебната власт и е нарушил служебните си задължения, кога и как е станало това и по кое конкретно производство.

„Много е важно да се посочат доказателства“, подчерта Панов.

Той припомни, че е изпратил отново писма до прокуратурата и антикорупционната комисия, с които иска информация дали срещу съдията има досъдебно производство за корупция или някакви данни или доказателства срещу него.

Панов беше попитан от журналистите как съдията Миталов би могъл да продължи работата си, дори и ако срещу него не бъде образувано дисциплинарно производство, при положение, че във всеки един момент всяка една страна по делата, които разглежда, може да му поиска отвод. В отговор председателят на ВКС каза:

„Той е в ситуация, в която е посочено, че е свързан със сериозна корупция и трябва да доказва, че това не е така”.

Припомняме, че миналата седмица САЩ наложи забрана за влизане в страната на съдията, който в края на миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България.

От Държавния департамент съобщиха, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.

Вчера, понеделник – 10 февруари, американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите заради корупционни действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!