Атанаска Дишева
на снимката: членът на ВСС Атанаска Дишева

Във Висшия съдебен съвет не е пристигнало искане от министъра на правосъдието за отстраняване на съдия Андон Миталов. Това каза пред БНТ Атанаска Дишева, която е председател на комисията по дисциплинарна дейност при съдийската колегия и подобно искане би трябвало да стигне до нея.

Както е известно,през седмицата на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов и семейството му беше издадена забрана да посещават САЩ, заради участие в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

В петък правосъдният министър Кирилов съобщи, че е изпратил до съдийската колегия на ВСС писмо, с което иска Миталов да бъде освободен от заемания пост, защото е накърнил престижа на съдебната власт.

На въпрос защо никой сред съдиите не е знаел за подобни сигнали срещу Миталов, Дишева коментира”

„Съдът не се занимава с разследване на корупцията, като това е в правомощията на органите на досъдебното производство и прокуратурата”.

На въпрос дали смята, че е постъпила правилно, като не е подкрепила Иван Гешев за главен прокурор, на база досегашните му действия, Дешева посочи, че свършеното от него не е повод да си смени мнението.

„Едно от нещата, които казах тогава, е че не зачита презумцията за невинност. Той го показа и по случая с президента и до някъде при Васил Божков”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук