Гърция, море, почивка, карантина

Гърция иска Брюксел да предприеме спешни мерки, които да проправят пътя към безопасното отваряне на вътрешните граници на Европейския съюз през следващия месец в опит да се засили туристическият сектор, съобщи Politico, позовавайки се на нон пейпър, който Атина е представила на ръководителя на Европейската комисия в сряда.

Лидерите на ЕК ще се срещнат на 13 май, за да обсъдят предложения, които биха могли да позволят на хората да пътуват между държавите-членки, като се поддържат здравни мерки, за да се предотврати възобновяването на вируса.

„Нашата цел е да работим за възобновяване на пътуванията между страните от ЕС до 15 юни, където това е възможно“, посочват от Политико, като се позовава на документа.

Там се казва още, че докато Атина иска да гарантира, че няма да има „дискриминация при пътуващите в зависимост от страните им по произход“ в протоколите, изготвени от Комисията, тя иска „всеобщо разбиране“, че пътниците от  ЕС ще трябва да бъдат тествани за наличие на коронавирус или за изградени вече антитела 3 дни преди пътуването си.

В документа се казва още, че няма да се изискват тестове за пътуване между отделни региони, „които са показали ясни и постоянни данни, че ситуацията по отношение на Covid-19 е под контрол“.

Нетърпеливи да възстановят туризма и на по-отдалечените острови, гръцките власти посочват, че не трябва да има никаква дискриминация по отношение на транспортните средства, с които туристите могат да пристигнат в страната.

„Транспортните средства по земя, въздух или вода трябва да започнат да функционират едновременно с пропорционални протоколи. Не можем да допуснем по-отдалечените [страни членки] на нашия Съюз да бъдат изоставени “, са казали от Политико, съобщиха от Атина.

От Гърция настояват още всички места в самолетите да бъдат запълнени, тъй като ползата от оставянето на свободна средна седалка е съмнителна.

Очаква се Европейската комисия да представи предложение за поетапно премахване на ограниченията за пътуване между вътрешните граници в Съюза, като се очаква да се започне от регионите, които са успели да овладеят вируса.

ЕК призовава още за съгласуваност в налагането на карантина за пътуващите, като от там посочват, че съгласуваността между съседните страни е от особена важност. Според ЕК са възможни изключения от карантината при връщане от чужда държава, ако двете страни прилагат сходни мерки по отношение на вируса.

Европейската комисия настоява също връщането на свободата на пътуване да не бъде дискриминационно, а всички предприемани мерки да се ръководят от известните научни данни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!