Силите за борба с безредиците се опитаха да разпръснат демонстранти, събрали се пред регионалния каталунски парламент в Барселона, за да отбележат първата годишнина от референдума за независимост, съобщава Ройтерс.

Каталуния

Полицията използва палки и гумени куршуми срещу протестиращите, които развяваха сепаратистки флагове, крещяха лозунги „1 октомври, не сме простили, не сме забравили” и успяха да съборят металните ограждения около сградата на парламента.

Каталуния

Припомняме, че стотици хиляди хора излязоха по улиците на големите градове в Каталуния, за да отбележат първата годишнина от спорния референдум за независимост.

Каталуния

Демонстранти блокираха централни пътни артерии южно от Барселона, високоскоростната железопътна линия в Жирона и централни улици в град Лейда, докато студенти, развяващи сепаратистки знамена окупираха централния площад в каталунската столица

Каталуния

Каталуния проведе вота за независимост на 1 октомври 2017 година, а сепаратисткото правителство обяви независимост на 27 октомври. Испанският конституционен съд обаче постанови, че референдумът е незаконен и Мадрид отне автономния статут на региона и той премина под прякото му подчинение.

Каталуния

В същото време по улиците на каталунските градове избухнаха размирици и се стигна до тежки сблъсъци с полицията, която се опита да попречи на хората да стигнат до избирателните урни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!