Днес вечерта ще се състои протест на майките на деца с увреждания, които вече 120 дни са в палатка пред Народното събрание и в много градове в страната с мотото „Системата ни убива“.

„За 120 дни едва 10-ина народни представители дойдоха да поговорят с нас, наблюдавахме отлагане във времето и размотаване, за да се откажем, да загубим енергия и протестът ни да отшуми. Няма да се откажем“, заявяват майките на деца с увреждания.

Те искат реформи в социалната система, в здравеопазването, в образователната и в съдебната система, и настояват тези реформи да започнат сега.

Майките на децата с увреждания започват от вторник серия от протести до постигане на всички реформи. Те търсят подкрепа от гражданското общество.

Междувременно стана ясно, че последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване.

Представители на организациите на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова отправиха критики към последния вариант на проекта, предоставен им от екипа на социалното министерство.

Социалният министър Бисер Петков обяви след края на заседанието на Националния съвет на хората с увреждания:

“Единодушно беше решението на присъстващите членове на съвета, да бъде отложено разискването по законопроекта с цел да се постигне съгласие. Изправени сме пред трудната ситуация да балансираме вече не само между интересите на различните организации на хората с увреждания, но и между становищата на отделни министерства, получени по линия на междуведомственото съгласуване“, уточни Петков.

Очаква се преработеният документ да бъде обсъден отново от Националния съвет на интеграция на хората с увреждания следващата седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!