Багдад, сблъсъци

Ожесточени сблъсъци избухнаха днес между протестиращи и полиция в центъра на Багдад, след като силите на реда се опитаха със сила да освободят площад Тахрир от демонстрантите, съобщава ИТАР ТАСС.

По данни на телевизия Sky News Arabia полицията е използвала сълзотворен газ. Очевидци твърдят, че срещу протестиращите са използвани бойни патрони.

Според непотвърдена информация по време на безредиците са убити между три и пет души. Стълкновения има непосредствено до площад Тахрир и по улиците наоколо, през които демонстрантите се опитват да минат. От излъчените кадри се вижда, че небето на иракската столица е затъмнено от гъст черен дим от горящи автомобилни гуми.

От телевизионния канал твърдят, че в събота властите са изключили интернет.

На 5 ноември Багдад и голяма част от Ирак са с изключен интернет заради масовите демонстрации. На 7 ноември блокадата е свалена, но само след 3 часа достъпът до мрежата отново е бил прекъснат във всички провинции на страната.

Според групата за наблюдение NetBlocks, която следи блокирането на мрежата, загубата за иракската икономика заради изключването на интернет са достигнали 1,4 милиарда долара.

От началото на октомври в Ирак се провеждат масови протестни акции срещу влошените условия на живот, ръста на безработица и корупцията. Практически навсякъде те са придружени от актове на насилие и безредици. Протестиращите настояват за оставката на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Министър-председателят, обаче, е категоричен, че неговата оставка или разпускането на парламента ще доведат до пълна стагнация в държавата и няма да е от полза за реформите. По този начин той даде да се разбере, че ще остане на власт, независимо от произтичащите в страната събития.

За този период в Ирак са загинали 280 човека, а броят на пострадалите надвишава 12 000 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!