Барселона, сблъсъци

Испанският премиер Педро Санчес пристигна в Барселона и започна провеждане на правителствено заседание, като бе посрещнат от протести и пътни блокади из целия регион. Те са дело на борещите се за независимост на Каталуния групи, които отхвърлят необичайното решение за провеждане на седмичното заседание в каталунската столица. Идеята на Санчес за съвет на кабинета в Барселона за първи път от началото на кризата е наистина странна, но се обяснява и с желание да запази съществуването на своето правителство на малцинството с помощта на каталунските партии за независимост, като им предложи повече автономия.

Полицейски части с общ брой от 600 души бяха разположени в Барселона за предотвратяване на вероятните изблици на на насилие, очаквани въпреки призивите от вчера на намиращи се в затвора каталунски лидери протестите да останат мирни. Опасенията се оправдаха и сблъсъците не закъсняха. Протестиращите хвърляха камъни и бутилки по полицаите и полицейските автомобили в опит да пробият кордона на силите на реда. Полицията отговори с палки и арести. Сепаратистите бяха затворили с барикади от автомобилни гуми възлови пътни артерии още от сутринта. Около местният парламент пък се състоя мирен митинг на гражданската организация „Omnium Cultural“, чийто лидер е в затвора заради ролята си в движението за независимост на Каталуния

Санчес и регионалният лидер Ким Тора се видяха на 20 декември в набързо организирана среща, на която и двамата изразиха желание за диалог в съвместна декларация за намаляване на напрежението в проточилата се криза покрай каталунските амбиции за независимост.

Изявлението отразява повратна точка в конфликта между Мадрид и североизточния регион, като отваря вратичка за политическо решение в един спор, който достигна връхната си точка миналата година с едностранното обявяване на независимост от страна на сепаратистите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук