Апартамент в Барселона
Снимка: АКФ

Още пикантни подробности излизат след смъртта на Мартин Божанов-Нотариуса, който беше екзекутиран в София в края на януари 2024 година.

Съдия Маргарита Немска, която преди това беше зам. градски прокурор, е била в близки отношения със семейството на Нотаруса, като тя е гледала и делото за отнетия допуск до класифицирана информация на съпругата на Мартин Божанов, съобщава Антикорупционният фонд, откъдето днес публикуваха протокол за избора на съдия-докладчик по секретно административно дело към Административен съд – София град (АССГ).

Според два независими източника, единият от Софийска градска прокуратура (СГП), това е било секретното дело на Гергана Божанова – съпруга на Мартин Божанов – Нотариуса за отнетия ѝ достъп до класифицирана информация.

Отнемането на достъпа е станало причина за освобождаването ѝ от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР (ГДБОП). Последвалото дело е било разпределено на съдия Маргарита Немска, която се е произнесла в полза на Божанова.

Решението ѝ е потвърдено и от Върховния административен съд (ВАС).

От АКФ правят уговорката, че предвид секретността на делото, информацията не може да се потвърди с абсолютна сигурност.

В помощ на вътрешния министър: АКФ публикува още снимки с полицаи, охранявали SS клуба на Нотариуса

Според източника на АКФ от СГП обаче, обстоятелството, че Маргарита Немска се е произнесла в полза на съпругата на Божанов, е било известно на прокуратурата от изпратена ѝ подробна справка от ГДБОП, съдържаща множество данни за групата на Мартин Божанов.

В съобщение от днес АССГ уточнява, че публикуваният протокол се отнася за друго дело и съдия Немска не се е произнасяла по дело за отнет достъп до класифицирана информация на Гергана Божанова.

Съдия Маргарита Немска е бивш зам.-градски прокурор на София. Тя е съпруга на бившия служител на МВР и ДАНС адвокат Емил Писков, който беше осветен като съдружник на Мартин Божанов – Нотариуса в разследването на АКФ „Списък за бърз контрол“.

По данни на АКФ Емил Писков, Маргарита Немска, Мартин Божанов и Гергана Божанова

имат документирани две съвместни излизания и влизания през ГКПП на територията

на страната през октомври и ноември 2020 г.

Както наблюдаваме често напоследък по съдебно-прокурорските казуси по мрежите за паралелно правосъдие на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, около тях непрекъснато излизат преплитащи се близки семейни, бизнес и колегиални отношения, които за участниците в тях обаче не са нищо нередно и не могат да повлияят на безпристрастното решаване на преписките и делата, пишат от АКФ.

Видно от декларацията за имуществено състояние на съдия Немска и публикация от bird.bg, през 2022 г. тя и съпругът ѝ Емил Писков са

закупили апартамент в Барселона на стойност почти един милион лева.

Справка от испанския имотен регистър и проверка на АКФ на място показаха, че имотът се намира в централната градска част в луксозна жилищна сграда и към момента се ползва.

Прекратиха „Барселонагейт“. Нямало доказателства Борисов да е собственик на къща за 3 млн. евро в Испания

Темата за имущественото състояние на семейството на Писков и Немска е интересна с оглед изследване съответствието между придобитото от тях имущество и законните им доходи, особено предвид данните за дейността на Писков като съдружник на Мартин Нотариуса.

Личността на другата съпруга от дуото Божанов-Писков е също любопитна.

И до ден-днешен МВР не е дало сериозно обяснение как Гергана Божанова е назначена с външен конкурс като разследващ полицай в ГДБОП, какви проверки са извършвани преди назначаването ѝ и с какви резултати са приключили.

Настоящият директор на ГДБОП Явор Серафимов обясни единствено, че едва след назначаването ѝ се констатирало разминаване между предоставените от нея данни за имотното ѝ състояние и реалното положение, и била освободена.

Официално пресцентърът на МВР потвърждава пред „Свободна Европа“, че ръководителят на ГДБОП по времето на провеждане на този конкурс Любомир Янев в миналото е „осъществявал контакт“ с Мартин Божанов – Нотариуса, с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод.

Цялата история показва нагледно множеството „осъществявани контакти“ между магистрати, служители на МВР и криминални елементи, които остават без надлежно изясняване. Вероятно защото това трябва да бъде сторено от същите тези хора в същите тези институции, които са впримчени в „контактите“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук