СДС

Правителството трябва да прояви непоколебимост и да запази курса на страната към еврозоната, гласи публикувана днес позиция на коалиционния партньор на ГЕРБ от евроизборите – СДС. Синята партия е разтревожена от изказването на премиера за „абсолютен консенсус“ и предупреждава, че членството в еврозоната е национален интерес на България и не бива да се допуска „мисията на проруското лоби“ да отклони страната от постигането му. СДС призовава всички проевропейски сили у нас да се обединят в защита на тази цел, тъй като моментът е подходящ и не бива да се изпуска.

Ето и пълният текст на позицията:

Съюзът на демократичните сили призовава управляващите да не проявяват никакво колебание за присъединяването ни към еврозоната.

Както многократно сме заявявали в официални позиции, това е задължителна стъпка по пътя към догонване на развитите държави и постигане на европейски стандарт на живот.

Ако сега, когато сме изпълнили всички критерии от Маастрихт, пропуснем момента, едва ли в близкото десетилетие ще имаме нова възможност да станем част от ядрото на Европа. Очевидно е, че скоростта на развитие на страните в еврозоната е по-висока от тази на останалите. Ако наистина има съгласие, че не искаме да сме в периферията, защо е този вой против минаването ни на първа европейска скорост?

Националният интерес на България е да стане част от еврозоната. Около него трябва да се обединят най-важните фактори в държавното управление. Вътрешнополитическите различия не бива да пречат на просперитета на държавата.

В тази връзка, всички проевропейски сили в България трябва да обединят усилия и да не допуснат мисията на проруското лоби да ни отклони от влизане в еврозоната, да бъде успешна.

България отново е изправена пред съдбовен избор. „Абсолютен консенсус“ нямаше в обществото и за присъединяването ни към НАТО и ЕС, но СДС, като управляваща тогава партия, пое своята историческа отговорност и благодарение на това, сега България е част от обединена Европа, а не от Евразийския проект.

СДС категорично подкрепя усилията на правителството за еврозоната и ги приема като продължение на започнатия от нас път за окончателното превръщане на България в модерна европейска държава.

Отстъпление от тази позиция би било предателство на националните интереси и идеали. Крачката назад означава отказ от поемане на отговорност и служебна победа за апетитите на Кремъл и техните проводници у нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!