След появилата се информация, че полицаи са се гаврили с протестиращи, СДВР излезе с извънреден брифинг. Директорът на дирекцията Георги Хаджиев обяви, че започва проверка дали неговите подчинени са превишили правомощията си.

„С моя заповед са назначени проверки по реда на 205, ал. 2 от ЗМВР, които имат за цел да установят обективната истина на случилите се събития, както и за участващите в тях лица. Разпоредените проверки ще приключат в едномесечен срок, като при констатиране на дисциплинарни нарушения от страна на служителите, ще бъде поискана и потърсена дисциплинарна отговорност. В крайна сметка бих апелирал да бъде дадено време, за да се установи в цялост и пълнота обективната истина, за да може, след като се установи обективната истина, данните да бъдат изнесени пред обществото.“

Той коментира твърденията на майката на едно от брутално пребитите момчета.

„Нейният случай не е относим към публикувания клип под колоните на МС. Синът на жената в сутрешния блок е случай от 10 юли, 21:30 на Орлов мост. Лицето е задържано и му е повдигнато обвинение по чл. 325, ал.2 за изключително грубо и непристойно поведение от негова страна спрямо полицейските служители. Задържан е в Първо Районно, дадена му е възможност да му бъде оказана медицинска помощ и да се свърже с адвокат или свои близки. От данните, които имам, той е отказал да подпише декларацията, в които се удостоверяват тези обстоятелства и във всеки един момент, без значение кой е задържаният, в който е поискано да му бъде оказана медицинска помощ, и в конкретния случай, е извикан екип на ЦСМП, който му е оказал помощ. След като се е оплакал от здравословното си състояние, е откаран в „Пирогор“. Колегите, които присъстват с мен на брифинга, са тук, за да видите и другата гледна точка – на органите на МВР“, обясни Георги Хаджиев.

Пред БТВ жената Юлия Педева разказа, че е успяла да види сина си в болница и гледката я ужасила.

„Беше непоносимо състоянието му за една майка. Той е с много тежко комоцио и ужасно много наранявания по цялото тяло. Има огромен хематом на окото. Окован е в белезници. Пазят го полицаи като най-големият престъпник. Днес ще се гледа мярката му за неотклонение. Той е с повдигнато обвинение. Той обаче не си спомня нищо, защото е в тежко състояние”, разказа жената.

В интервюто си жената разкри ужасяващи неща:

„Не мога да си представя, че това са хора на реда. Всички видяхме как влачат хора. Те са се гаврили с тези деца. Те са стъпвали върху тези деца, правили са си селфи с тях. Имало едно момиче с потниче, чиято презрамка, разбира се, била разместена. Разголила се е гърдата ѝ и те са я снимали и галили по главата. И това са хора на реда… Аз съм в тотален шок !“,

Директорът на СДВР обясни още:

„Към настоящия момент има разпоредена проверка, тя ще приключи в законовия срок, а всички данни, които бъдат събрани, ще бъдат подложени на анализ… Няма как в настоящия момент да ви кажа дали е бит, или не е бит. Като е настанен в ареста, има изградено видеонаблюдение, ще бъдат иззети записите, така че по категоричен и несъмнен начин ще стане ясно дали е упражнявано полицейско насилие, или не.“

Хаджиев обясни, че въпросното момче е обиждало полицаите, но отказа да повтори изразите, с които ги е нагрубявал. Полицаите няколко пъти са го предупредили да спре.

Все още не можело да се даде точна цифра колко са бити и задържани, стана ясно още от думите на шефа на СДВР.

По думите му имало данни, че „колегите се пръскат със спрей и спирт“.

„Гледната точка на нашите колеги е да няма насилие. Всеки иска протестът да премиене, гражданите да си изразят конституционното право на протест. Призоваваме всички хора да не се поддават на провокатори“, каза Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

Вчера също имало провокатори на протестите, но гражданите не се поддали.

„Когато замеряш полицаите, ти не замеряш нито един политик“, обясни още той.

„Полицията е деполитизирана, нашата задача е да пазим демокрацията и държавността“.

„Когато започнат да падат полицаи, да им чупят бутилки, ние сме длъжни да вземем мерки и да запазим живота и здравето на полицаите. Много ни е неприятно, когато трябва да заменин полицаите с жилетки „Антиконфликт“ с други с каски – не го искаме, не го желаем. Искаме всяко мероприятние да преминава само с полицаи с жълти жилетки“, каза още Златанов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!