Юлия Педева
на снимката: Юлия Педева, източник: БТВ

Клиповете как полицаи пребиват момчета, докато не спрат да мърдат на протестите в петък и събота, възмутиха цялата държава.

Оказа, че един от потърпевшите е младеж на 29 години и основните му занимания не са да влиза в спорове с полицията.

Именно затова не е ясно какво е провокирало бруталната агресия на органите на реда спрямо момчето. Тази сутрин пред БТВ майка му Юлия Педева разказа, че е успяла да го види в болница и гледката я ужасила.

„Беше непоносимо състоянието му за една майка. Той е с много тежко комоцио и ужасно много наранявания по цялото тяло. Има огромен хематом на окото. Окован е в белезници. Пазят го полицаи като най-големият престъпник. Днес ще се гледа мярката му за неотклонение. Той е с повдигнато обвинение. Той обаче не си спомня нищо, защото е в тежко състояние”, разказа жената.

И добави:

„Не мога да кажа какво е обвинението, защото той не си спомня дори, че е бил на протест. Той не си спомня нищо. В състояние, в което човек е загубил паметта си, всеки може да го обвини в какво ли не. Той е на 29 години. Нямах представа, че отива на протест. Обадих му не, но не се свързах с него. В събота телефонът му бе изключен. Никой не знаеше какво се е случило с него. Чух по новините, че в Пирогов е настанено момче на 29 години. Димитър Педев.”

Майката разказа, че веднага звъннала в болницата, но по телефона никой дори не й казал жив ли е синът й.

„По-късно ми казаха, че е стабилен. Може това да е протокол, но аз не разбирам този протокол. Смятам, че поне трябва да се свържат с близките му. Той е окован с белезници в леглото. Пазят го двама полицаи.”

Жената разказа, че полицията го придружавала дори в тоалетната.

„Опитах да гледам част от клиповете, но не издържах. Жестоко е пребит, съдя само от вида му. Не мога да си представя, че това са хора на реда. Всички видяхме как влачат хора. Те са се гаврили с тези деца. Те са стъпвали върху тези деца, правили са си селфи с тях. Имало едно момиче с потниче, чиято презрамка, разбира се, била разместена. Разголила се е гърдата ѝ и те са я снимали и галили по главата. И това са хора на реда… Аз съм в тотален шок !“, коментира Юлия Педева пред bTV.

Жената се надява на правосъдие.

„Надавам се проверката на полицията да е правилна. Надявам се на защитата на моя син. Може ли младо момче в правова държава 6 човека да скачат върху него, да го бият? Синът  ми няма никакви провинения до този момент. Той е млад, работи в медия. Ще търся правата си.  Каквото и да се случва, това е погазване на човешките права. С нанасяне на огромни повреди на един млад човек. Надявам се да не го върнат в ареста, защото той е в много тежко състояние”, добави разтревожената майка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук