Седмичен бюлетин – 07.07.2023

249
Проф. Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Проф. Чуков: Напрежението в Ивицата Газа е продължение на конфликта в Сирия

На какво се дължи ескалацията на конфликта между Израел и палестинското население на Западния бряг? Забелязват ли се там руски интереси? Каква е политиката на Израел спрямо руската агресия в Украйна? Ще се активизира ли нова бежанска вълна към Европа и колко сирийци живеят в момента на територията на България?

Интервю с проф. Владимир Чуков.

 

Прочети повече


 

Евгений Кънев
Евгений Кънев

Зеленски даде европейски урок на Радев

Днес Зеленски даде европейски урок на Радев – как мирът е възможен само когато е на база, а не за сметка на нашите ценности.

Дано Зеленски е донесъл поне малко светлина на русофилската слепота.

Коментар на Евгений Кънев.

 

Прочети повече


 

Николай Денков
Николай Денков
Снимка: БТА

Николай Денков пред „Политико“: Край на широко затворените очи за руската намеса

В интервю за POLITICO новият министър-председател на България Николай Денков каза, че е крайно време да се сложи край на този модел на правоохранителните органи и службите за сигурност да си затварят очите, когато трябва да се заемат със случаи, в които може да е замесена Москва.

Денков е изправен пред трудната задача да насочи крехкото си правителство в пронатовска, и прозападна посока в страна, която руската пропаганда и мрежа държат в сериозна хватка, упражнявана чрез шпионските служби и организираната престъпност.

 

Прочети повече


 

Европа, ЕСЕвропа се завърта надясно. Как това прекроява ЕС?

Италия, Финландия, Гърция наскоро се ориентираха към дясно управление. Испания може да бъде следващата. Промяната ще засегне всичко – от климатичната политика до миграцията.

В цяла Европа правителствата се сменят с десни. На някои места крайнодесни лидери поемат властта. В други по-традиционните дясноцентристки партии се съюзяват с десните крила, които до сега бяха смятани за недосегаеми.

 

Прочети повече


 

„Политико“: България рискува да загуби милиарди евро, докато бъдещето на миньорите остава неясно

Като част от „Зелената сделка“ на ЕС, която има за цел да направи блока въглеродно неутрален до средата на века, Брюксел задели 55 милиарда евро във фонд „Справедлив преход“ през 2021 г. Той е в подкрепа на работниците в бившите въгледобивни индустрии да се преквалифицират и да намерят нова работа.

Но България е единствената страна от ЕС, която все още не е представила подробен план за това как ще бъдат изразходвани парите. София вече загуби 100 милиона евро, като не изпълни предишна цел, и сега може да загуби още 800 милиона евро, ако не действа навреме за тазгодишния краен срок.

 

Прочети повече

 


Проследете чрез ДЕБАТИ.БГ най-важните събития и най-важните коментари
за изминалата седмица директно в електронната ви поща.
Абонирайте се за нашия безплатен седмичен бюлетин,
за да ви го изпращаме всеки петък.

E-mail Адрес*


 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук