матура

Над 61 000 седмокласници се явяват днес на национално външно оценяване по математика. Заради матурата денят е обявен за неучебен в цялата страна.

Изпитът започва в 9 часа и е с продължителност 150 минути. Учениците го полагат в учебните заведения, където са учили през годината. Там те трябва да носят черен химикал, документ за самоличност и служебна бележка с входящ номер.

Всеки изпитен материал ще съдържа уникален баркод. За първи път проверката на работите на учениците и кандидатстването за гимназии след това ще стават онлайн. За външното оценяване са осигурени 16 хиляди квестори и видеонаблюдение.

Резултатите от изпита трябва да станат ясни до 27 юни. Вече е утвърден и държавният план-прием след 7 клас. Според него, учениците ще кандидатстват за 2500 паралелки. Над половината от тях са професионални.

В понеделник се проведе националното външно оценяване след 7 клас по български език и литература. В петък предстои нов изпит- по чужд език. Той обаче се полага при предварително заявено желание от страна на седмокласниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!