Днес по света се чества един от най-необичайните празници – Световен ден на числото Пи. За първи път този ден се отбелязва през 1988 г. в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско.

Денят Пи е предложен от Лари Шоу през 1988 г, който е физик в музея Експлораториум в Сан Франциско, а през 2009 г. Камарата на представителите на САЩ подкрепя отбелязването на празника. Денят на пи се отбелязва на 14 март (или 3/14 при календарен запис месец/ден), тъй като 3, 1 и 4 са трите най-важни цифри на Пи в десетичния му вид.

С това необичайно число ние се още в началните класове на училището, когато започваме да учим фигурите кръг и окръжност. Числото Пи – математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра й. В цифрово изразяване започва като 3.141592 … и има безкрайно математическо очакване.

Пи е математическа константа, която изразява

е отношението между периметър на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. Обозначава се с гръцката буква и е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа.

В рутинните изчисления, ние използваме опростен вариант на числото, оставяйки само два знака след десетичната запетая – 3.14. С поглед към това, веднага става ясно, защо именно днес се чества Световен ден на числото Пи.

Смята се, че числото е открито от вавилонските магове, тъй като съотношението е използвано при строителството на Вавилонската кула. Недостатъчно точното му изчисляване обаче довело до крах на целия проект. Специалистите не изключват същата математическа константа да лежи и в основата на строителството на легендарния храм на цар Соломон. Всяка година на 14 март почитателите на числото Пи в САЩ се събират, за да възхваляват неговото съвършенство и да се състезават кой ще възпроизведе най-дълга поредица от цифрите след десетичната му запетая.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук