деца, мече

25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

България се включва за първи път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др., както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Кризисният център като социална услуга той съществува у нас от 2009 г. В момента той се управлява от Фондация „Конкордия България“, финансирането идва от делегиран бюджет, затова е и недостатъчно. Фондацията трябва да намира допълнителни средства, за да предлага качество на услугата.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук