Пламен Узунов
На снимката: Пламен Узунов

Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е разпитван във връзка със случай на възможна търговия с влияние, стана ясно от съобщение на Специализираната прокуратура. На 27 декември 2018 г. Узунов е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние.

Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е в сградата на Специализирания съд днес за разпит в качеството му на свидетел, съобщи прокурор Генка Бързашка.

„Пламен Узунов е призован нормално по телефона, лично аз го призовах по телефона, за което е изготвен протокол вчера. Дошъл е сам в сградата на Специализирания съд и се разпитва в момента като свидетел“, уточни още Бързашка.

Връзка с Пламен Бобоков

Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат.

„Аз имам страшно много контакти, защото от 28 години съм в бизнеса, съвсем нормално е да познавам страшно много хора, но това не ме превръща в престъпник по никакъв начин – каза пред журналисти бизнесменът Пламен Бобоков – С Пламен Узунов сме приятели и нищо повече, абсолютно по никакъв начин, той не може да ми е бил лоби или каквото и да е било.“

„Нямам никакви притеснения“ – заяви секретарят по правните въпроси на президента, след като бе разпитван няколко часа в сградата на спецсъда.

За всичко, което има, съм отговорил пред органите на специализираната прокуратура, добави Узунов.

Арест въпреки платена гаранция

В момента се провежда заседание, на което се гледа мярката за неотклонение на бизнесмена Пламен Бобоков, обвинен за участие в организирана престъпна група. Той беше задържан в четвъртък сутрин с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото срещу него Генка Бързашка. Това стана въпреки платената гаранция в размер на 1 милион лева.

В началото на юни брат му Атанас Бобоков остана за постоянно в арестa заради схемата с вносния боклук у нас. Държавното обвинение тогава обяви, че има достатъчно доказателства, че Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов заедно с бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов са участвали в организирана престъпна група.

Аферата с отпадъците

Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата “Монбат Рисайклинг” на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат.

Днес прокуратурата извършва обиски и в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков.

Реакцията на Президентството

Президентската институция не е разследващ орган, заявиха от прессекретариата на държавния глава по повод на разпита на президентския съветник Пламен Узунов.

„Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск“, се казва в изявлението.

Изявлението от президентството подчерта, че оставя без коментар „отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!