сексистка реклама

Студенти и граждани се възмутиа от секситка реклама на новата студентска медия, която от два дни циркулира в социалната мрежа Фейсбук.

Хаштагове #metoo започнаха да се появяват при споделянето на публикацията, имитирайки движението срещу сексуалното посегателство срещу жени на работното място, започнало в САЩ.

Във видеото актьорът Башар Рахал приканва студенти от цяла България да се явят на кастинг за участие в новата медия на студентите. Междувременно студентка или секретарка (във видеото не става ясно) подтичва, носейки на Рахал кафе.

В края на видеото той поглежда угоднически с похотлив поглед към задните части на момичето.

Рекламата на новата студентска медия повече прилича на реклама за кастинг на „Биг Брадър“, а не на конкурс за наемане на журналисти.

Призивът „Ако искате да станете известни…“ далеч се отдалечава от стандартите, които човек трябва да покрие, за да започне да работи за медия, а от рекламата можем да предположим по какъв критерий ще бъдат избирани кандидатите.

Фейсбук страницата, от която е качено видеото се казва „Годината, в която стана известен“ и има малко над 300 последователи към момента. Описанието на кампанията дава да се разбере, че нейната цел е да даде на студентите „страст в годините на висшето им образование“.

сексистка реклама

Телевизията си поставя дръзката цел да превърне студентите от консуматори в създатели на автентично медийно съдържание„, пише още в манифеста на кампанията.

Според написаното в него студентската медия има амбициите да обърне тенденцията за лошите резултати на България в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници“.

Все още не е ясно кой и какво финансиране стои зад идеята за студентска телевизия. Организаторите обаче призовават ръковоствата на университетите у нас да съдействат за организирането на кастингите, което ни навежда на мисълта, че ВУЗ-овете нямат общо с кампанията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!