Богдан Яременко, сексскандал

Три фракции във Върховната рада (парламента) на Украйна предлагат да бъде свален от длъжност председателят на комисията по външна политика Богдан Яременко, зави лидерът на фракция „Глас” Сергей Рахманин. Искането е заради избухнал скандал с депутата от пропрезидентската фракция „Слуга на народа”. Той беше сниман от парламентарни журналисти как разменя интимни съобщения телефона по време на парламентарна сесия и си уговаря среща с жена срещу заплащане.

По-късно Яременко написа в социалните мрежи, че преписката е изфабрикувана специално заради журналистите. Той ги заплаши, че ще им потърси наказателна отговорност заради намеса в личния живот. От парламентарната трибуна се извини на тези, „на които през последните дни е създал неудобство и дискомфорт”.

Според трите фракции, искащи отстраняването на Яременко от заеманата длъжност, поведението му съдържа „елементи на обида към законодателния орган и заявления, които може да се тълкуват като заплаха към журналистите, което е неприемливо и недопустимо”.

Сергей Рахманин настоя, че депутатите и ръководството на парламента трябва да оценят с необходимото внимание поведението на Яременко и да направят необходимите изводи. В същото време се призовава и самият председател на външната комисия да направи „единствената правилна в дадената ситуация стъпка”.

Жените-депутати във Върховната Рада на Украйна заявиха, че ще настояват за оставката Яременко, пише „Интерфакс Украйна”. Инициативата беше предложена от депутата от фракцията „Опозиционна платформа – За живот” Антонина Славицкая. Поведението на Яременко, според нея, е непрофесионално и позорно. Тя подчертава, че до голяма степен възмущение предизвиква не самият сексскандал, а „поредицата от лъжи, които се изговориха, и оправданието за това поведение”. Тя заяви, че в комисията по външна политика „има много достойни жени, готови да поемат длъжността председател”.

В подкрепа на това искане се изказа Ирина Геращенко от фракцията „Европейска солидарност”. Тя се възмущава, че с постъпката си Яременко подхранва най-лошите митове за Украйна, че тук за 100 долара може да се купи жена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!