В една неочаквано експресна пресконференция ПП ГЕРБ закри кампанията си за местните избори и набързо направи разбор на работата си по нея. Очакванията за присъствие на техния кандидат за кмет на София Йорданка Фандъкова не се оправдаха. Тя липсваше, а разборът бе направен от Тома Биков и Томислав Дончев.

Също доста неочаквано представителите на ГЕРБ не се спряха на изявленията на Мая Манолова от ранния следобед и не коментираха обстойно искрите, които пламнаха задочно между нея и Борисов във връзка с предположението на премиера, че тя прави „уйдурма“ с ромите във Волуяк. Единственото, което се каза по въпроса, бе едно пояснение от страна на Тома Биков, което прозвуча по-скоро като избягване на темата:

„Ние цяла кампания, като наш основен опонент, следим нейните /на Мая Манолова – бел. ред./ изяви. Нейният пресцентър всеки ден публикува различни съобщения, в които съобщава за срещите на г-жа Манолова с различни граждани, понякога с трима граждани. Единственото място, в което тя отиде и ние нямахме прессъобщение в рамките на деня, беШе Волуяк. Това прессъобщение беше разпратено днес след серия от въпроси. Затова и ние се усъмнихме.“

Биков изрази надежда изборите да останат честни докрай.

Томислав Дончев подчерта, че неговата партия е водела „конвенционална кампания“, като се е стремяла да представя постижения и аргументи.

„Не сме водили ГМО – кампания. Не сме използвали неполитически аргументи. Не ни е било цел да маскарим другия, опитвахме се да бъдем по-добри. Лошото е, че голяма част от опонентите ни не използваха политически инструменти… Трябва да съхраним доверието в изборния процес и изборните администрации. напомням – те не са на правителството, не са на управляващите. Напомням – дори в най-малката секционна комисия има представител на различни партии. Ако по дефиниция подлагаме на съмнение резултата от изборите, какво правим? Защото непрекъснато говорим кой какво подменил, купил или завлякъл? Имаме нужда от консенсусно мерило какъв е резултатът, в противен случай стигаме до абсурди“ – заяви Дончев.

Той предупреди, че ако няма единен критерии за отчитане на резултатите, може да се стигне да „страховити абсурди“ и нарече самообявяването на различни сили за победители в изборите „когнитивен дисонанс“. Дончев отправи и предупреждения за опасността, която крие размиването на политическите лица и идейните платформи на партиите.

В края на пресконференцията бе зададен един-единствен въпрос дали в ГЕРБ са се подвели по съмнителна информация за посещението на Манолова във Волуяк, на което Биков отговори, че „ние имаме нашите обосновани предположения“. Той обаче заяви, че не смята, че ГЕРБ трябва да се включва в такава кампания, още повече, че „ние спечелихме изборите и нямаме нужда да търсим оправдания“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!