„Трябваше да го започна. Това бяха всевишните заповеди. Това беше моята мисия. Това беше върховната визия.”

"Семейството", висша раса
на снимката: Ан Хамилтън-Бърн

В околностите на големия австралийски град Мелбърн група хора действали в почти пълна секретност в продължение на повече от две десетилетия под контрола на жена, която вярвала, че е прероденият Христос.

"Семейството", висша раса

Отвлечени деца, ритуали, включващи психотропни наркотици и мъчения били част от плана на Ан Хамилтън-Бърн да създаде висша раса за война, която предстояло да започне. Сектата за съдния ден на тази жена, известна като „Семейството”, събрала повече от 500 последователи преди да бъде разкрита по вина на тийнейджър бунтар.

"Семейството", висша раса

ЖИВОТЪТ НА АН ХАМИЛТЪН-БЪРН ПРЕДИ СЕМЕЙСТВОТО

Преди Ан да даде начало на сектата си, тя вече имала завидно богатство и се глезела със скъпи дрехи и бижута. Майка й Евелин Едуарс умира в психиатрична клиника след като е диагностицирана с параноична шизофрения. Тъй като баща й не успявал да се задържи дълго време на работа, Ан израснала в редица сиропиталища.

"Семейството", висша раса

След като родила единственото си дете и загубила мъжа си в автомобилна катастрофа, Хамилтън-Бърн започнала да се увлича по йогата и по-късно станала преподавател по йога за любопитни домакини на средна възраст в Мелбърн.

ЖИВОТЪТ В СЕКТАТА

През 60-те години Хамилтън-Бърн се запознала с д-р Рейнър Джонсън – психиатър в предпенсионна възраст и това я променило из основи. Двамата били запленени един от друг и започнали да експериментират с ЛСД. Джонсън запознал Ан с лекари, медицински сестри и адвокати, които също търсели пътя към мъдростта. Така те започнали да гледат на чаровната учителка по йога като на неин източник.

"Семейството", висша раса

Джонсън помогнал на Ан да започне да събира хора за своя култ, а във фермата „Сантиникен” започнали да се провеждат групови срещи. Посланията на Хамилтън-Бърн били смесица между Хинду, Будизъм и Християнство. Ан се мислела за толкова божествена, колкото Исус Христос, Буда и Кришна взети заедно. И след като промила мозъците на последователите си, същото започнали да си мислят и те.

"Семейството", висша раса

Наркотикът ЛСД бил използван за привличане на нови хора в сектата. Хамилтън-Бърн държала членовете й като под заклинание, те й давали всичко – парите си, домовете си и дори децата си. В началото на 70-те култът започнал да привлича непълнолетни, като някои от тях били потомствени членове на групата, но други били осиновени специално с тази цел.

"Семейството", висша раса

Общо 28 деца станали членове на сектата и на всички било казано, че Ан е тяхната биологична майка. Техните самоличности и дати на раждане били променени, както и техните фамилии – всички носели името Хамилтън-Бърн. Косите им били боядисвани руси в опит те да бъдат убедени, че наистина са роднини.

"Семейството", висша раса

Животът им обаче бил всичко друго, но не и щастлив и нормален. Жените в сектата се грижели за тях и основната им задача била да ги направят да изглеждат ”идентични”, спомня си Сара Мур, която била родена в култа. Ако някое дете се отклонявало от „правия път”, то било наказвано с глад или по-лошо – Хамилтън-Бърн лягала върху тях с дреха, направена от шипове.

"Семейството", висша раса

Ако физическото насилие било безрезултатно, децата често получавали дози валиум, за да бъдат податливи на психическа обработка. Децата получавали и дози ЛСД и им било казвано, че Хамилтън-Бърн е прероденият Христос.

"Семейството", висша раса

Както в много други секти, на малките не им се позволявало да общуват с външния свят. „Невидени, незнайни, нечути” било мотото на култа.

СЕМЕЙСТВОТО Е РАЗКРИТО

През 1987 г. 14-годишната Сара Мур е изключена от групата заради бунтарското си поведение срещу Хамилтън-Бърн. Тя отишла в полицията, след което последвала полицейска операция във фермата, където се помещавала сектата „Семейството”. Децата били разпределени сред приемни родители, а Хамилтън-Бърн успяла да избяга от страната, но била арестувана през 1993 г. Били й повдигнати обвинения за измама.

"Семейството", висша раса

Изненадващо, тя не лежала дълго време в затвора, но трябвало да плати огромни обезщетения на редица хора за психологически тормоз. Днес тя се намира в старчески дом и страда от деменция.

"Семейството", висша раса

Хамилтън-Бърн обаче е в неизвестност за болката и страданието, които е причинила на толкова много хора. Децата, които успели да избягат от сектата й, никога няма да забравят жестокостите, които се извършвали над тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук