С 3 гласа „за“ и 2 „въздържал се“ Съветът за електронни медии стартира процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. Той ще разполага с 5 дни да даде становище или възражение. След изтичането на този срок СЕМ ще пристъпи към мотивирано решение.

София Владимирова и членовете Розита Еленова и Ивелина Димитрова се позоваха на чл. 10 и чл. 67 от Закона за радио и телевизия, според които БНР, трябва да гарантира конституционното право на информация на гражданите, а за системни или груби нарушения отговорност трябва да понесе съответното длъжностно лице.

Бетина Жотева и новоназначената Галина Георгиева обявиха, че гласуват с „въздържал се“, защото към момента няма достатъчно законови основания за прекратяване на мандата на ръководителя на националното радио.

По думите на Галина Георгиева на този етап „вземането на страна ще бъде емоционално“.

От СЕМ не коментираха кога ще приключи процедурата.

Припомняме, че програма „Хоризонт“ бе спряна в цялата страна за близо 5 часа на 13 септември, а скандал избухна и около журналистката Силвия Великова, като бе направен опит да бъде отстранена от ефир.

За по-малко от година това е вторият случай, в който се налага избран от СЕМ шеф на обществена медия да си тръгне със скандал от поста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!