Днес парламентът прие на второ четене промените в Наказателно процесуалния кодекс, според които отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда.

ДЕБАТИ.БГ потърси за коментар народните представители. Председателят на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти” Валери Симеонов заяви, че депутатите от неговата партия са гласували „въздържал се”, а трима – „за”.

„Принципно подкрепяме забраната за съкратено производство при смърт. С други думи – показахме, че принципно подкрепяме закона, но не сме удовлетворени от промените, които бяха направени в него. Трябваше да влязат и тежките телесни повреди, но заради което ще внесем по-късно промени”, обясни Симеонов.

Искрен Веселинов от ВМРО от своя страна коментира:

„Това е финалът на 4-годишните усилия на патриотичните формации – и ВМРО, и НФСБ сме внасяли два пъти предложения за подобни промени в предишния мандат на парламента. Преди една година отново поставихме въпроса за ревизия на този институт на съкратеното съдебно следствие. В крайна сметка беше прието първоначалното предложение от началото на този парламентарен сезон, с една корекция – отпаднаха тежките телесни повреди. Това не беше правилно. В никакъв случай не трябва да омаловажаваме това и да слагаме катран в кацата с меда, защото голямата неудовлетвореност и несправедливост, които генерира съкратеното съдебно следствие са при убийствата – в случаите като Виктория Маринова, Вероника в Търново, случая в Сотиря. При тях обществото с ужас установява, че убиецът е осъден на 20 години затвор и след 12-13 години може да бъде сред нас и да убива отново. Това го преодоляхме днес и аз съм доволен.”

Предложенията за промените в НПК бяха внесени от БСП. В отговор на въпрос дали социалистите са доволни от направените изменения между двете четения, депутатът Александър Симов отговори:

„За съжаление тази тема беше поставена в дневния ред на България след цяла серия от престъпления и съдебни решения, които просто показват, че има обществено недоволство по темата. Ние не прегърнахме темата, не сме се опитвали да се възползваме популистки от нея, а просто аз съм свидетел колко много хор ми се обаждаха на мен за тези случаи, а подозирам, че случаят с Корнелия Нинова е умножен по 20. Следователно ние се опитахме да превърнем думите на хората, които ни се обадиха, в законодателна воля. Аз не смятам, че беше постигнато изключително добро решение за законодател, но тъй като твърде много се сви обектът на това кои престъпления няма да подлежат на съкратено производство. За мен това е начин да се опита половинчато да се постави темата, само за тежки убийства, но има и много други случаи, в които съкратеното производство трябва да спре да се прилага. Разбирам логиката на неговото въвеждане през 2006г., това е било начин прокуратурата и работата на съдебната система да бъдат по-облекчени, но в крайна сметка днес вече виждаме ситуации, от които хората се възмущават от подобни действия и това с основание.”

Той добави, че БСП няма да се задоволи с еднократен парламентарен акт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!