Сирия, война

Семействата на членове на „Ислямска държава“ са успели да избягат от лагера, където са били държани от кюрдските сили, които в момента се опитват да устоят на офанзивата на Турция, съобщава АФП.

„Бруталната военна операция на Турция и на нейните наемници в момента се води край лагера в Айн Иса, където се намират хиляди членове на семействата на бойци от „Ислямска държава“, посочи в изявление ръководството на кюрдските милиции. „Някои от хората в лагера са успели да избягат.“

Кюрдите в Североизточна Сирия обявиха, че няма да считат за свой приоритет охраната на задържаните от тях бойци на „Ислямска държава“, ако военните действия на Турция продължат. Сирийските демократични сили в момента държат хиляди заподозрени в терористична дейност. Обширни райони в североизточната част на Сирия, които са под контрола на кюрдските бойци са подложени на масиран обстрел от страна на Турски военни, които започнаха офанзива в сряда.

Близо 50 цивилни, от двете страни на границата, са станали жертва на огъня. Анкара обвинява кюрдите в тероризъм и заяви, че иска да ги изтласка от зоната за сигурност, която се простира на 30 километра навътре в Сирия от границата с Турция. В тази зона се планира да бъдат разположени около 3 милиона сирийски бежанци, които понастоящем са на турска територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!