военна операция
На снимката: Американският военен кораб "Стейтъм".

41 американски сенатори призоваха президента Доналд Тръмп да проведе многонационална операция срещу Русия в Черно море, съобщи РИА Новости. Според тях е необходимо да се гарантира свободата на корабоплаването, както и да се демонстрира подкрепа за „международно признатите граници“ и двустранните споразумения. Сенаторите също така отбелязват необходимостта „да се даде отпор на прекомерните руски претенции за суверенитет“.

Освен това документът призовава НАТО да увеличи присъствието си в Черно море, а европейските съюзници и партньори да откажат на руските военни кораби правото на снабдяване и зареждане с гориво на техни пристанища.

„(Сенатът) призовава президента да използва своите правомощия … за разширяване на възможностите на украинската армия“, се казва в призива. Предлага се отпускане на допълнителна помощ на Украйна в областта на морската сигурност.

Напомня се, че „президентът е длъжен по закон да наложи задължителни санкции на Русия“ – по закона „За противодействие на враговете на Америка със санкции“.

Текстът на документа е достъпен на уебсайта на един от авторите му, сенатор Рон Джонсън, а е бил подкрепен от 41 сенатори от 100, т.е. от малцинство в Сената, доминиран от републиканците.

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов каза, че Киев планира да направи нов преход на украински кораби през Керченския проток. Външният министър на Русия Сергей Лавров от своя страна отбеляза, че Петро Порошенко подготвя провокация за края на декември по държавната граница на страната.

Специалният пратеник на САЩ в Украйна Кърт Волкър отбеляза, че Вашингтон трябва да обмисли възможността за увеличаване на присъствието си в Черно море. Освен това той не изключи възможността, ако е необходимо, за допълнителни доставки на смъртоносни оръжия в отговор на искането на Украйна.

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова изтъкна, че подобни изявления са „антимиротворчески по природа и не съдействат за приближаване на позициите в украинското общество“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук