москва
на снимката: Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Цялата инфраструктура на отношенията с Европейския съюз е била унищожена от едностранни действия на Брюксел, така че сега Москва няма връзка с организацията. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с китайския си колега Ван И, предава ТАСС.

„Нямаме отношения с Европейския съюз като организация. Цялата инфраструктура на тези отношения е унищожена от едностранни решения на Брюксел“, каза Лавров.

Той отбеляза, че Москва и Пекин не са се съюзили срещу никого. „При положение, че Европа прекъсне нашите отношения, унищожавайки всички механизми, които са били създавани в продължение на много години и ние имаме за партньори само отделни европейски държави – тези които искат да се ръководят от собствените си национални интереси, е логично, че отношенията ни с Китай се развиват по-бързо от тези с европейските страни“, каза министърът.

По негови думи, Русия ще бъде готова за контакти и засилване на взаимодействието с ЕС. Но само когато Брюксел реши да премахне аномалията в двустранните отношения. „Ако и когато европейците намерят за целесъобразно да премахнат тази аномалия в контактите с най-големия си съсед, разбира се, ние ще сме готови да изградим тези отношения. Но на основата на равноправието, на основата на търсенето на баланс на интересите.“ каза министърът.

Лавров подчерта, че Русия винаги е била фокусирана върху сътрудничеството със своите съседи. „Страната ни е географски разположена на необятната територия на евразийския континент. Китай ни е добър съсед, а Европейският съюз също е наш съсед. И ние винаги сме се интересували от подобряване на нашите отношения“, добави Лавров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук