Съгласуваното експулсиране на руски дипломати от Запада заради нападението с нервопаралитично вещество във Великобритания може да доведе до положение на Студена война. За това предупреди руският посланик в Австралия, предава ДПА.

Най-малко 24 страни и НАТО гонят общо над 140 руски дипломати в отговор на отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Обединеното кралство смята, че нападението е било заповядано от Москва и че е било извършено с разработено от Русия нервопаралитично вещество.

Пред журналисти руският посланик в Канбера Григорий Логвинов каза, че има заговор между западни страни за дискредитиране на Русия и той е започнал, когато страната е станала по-независима след 90-те години на миналия век.

„Ако Западът продължи да следва този курс, се опасявам, че може да се окажем в ситуацията на Студена война“, предупреди Логвинов.

Според него двамата служители на разузнаването, които Австралия вчера обяви, че ще изгони, са „напълно законни дипломати от кариерата“.

Той постави под въпрос и случилото се с баща и дъщеря Скрипал, които са в болница в критично състояние.

„Кой е виждал Скрипал след тяхното, както се твърди, отравяне? Видял ли е някой какъвто и да било медицински доклад, подкрепящ политическите изявления, че те са отровени с предполагаемо нервопаралитично вещество”, запита Логвинов и подчерта, че Русия няма причина да се интересува от двойния агент.

В заключение посланикът припомни, че Скрипал е бил осъден, излежал е присъдата си и е бил освободен.

„Той повече не е интересен за Русия“, добави той.

Посланикът каза, че руският президент Владимир Путин чака препоръки как да отвърне на масовото експулсиране на руски дипломати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!