Във Варна, България, се състоя среща между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Туция Реджеп Ердоган.

„Предишните срещи на върха се провеждаха в Брюксел с участието на всичките 28 страни-членки на ЕС. Сегашният съкратен състав на срещата доказва усложнените отношения между Блока и Турция. Никой не очакваше пробив. Такъв и нямаше”, пише изданието.

„Новая газета” подчертава думите на министър-председателя Бойко Борисов, че има много топли отношение между него и президента Ердоган. Изданието припомня, че от месец януари страната ни е поела председателството на Съвета на ЕС и един от неговите приоритети е било посредничеството при възобновяване на диалога между ЕС и Турция.

Руската медия припомня и какви са основните различия между двете страни – последствията от опита за преврат през 2016 г., заплахите от страна на Турция, че страната ще прекрати споразумението за мигрантите, буксуващите преговори за членство на страната в Общността, както и нарастващото напрежение между Анкара и Атина.

„Преди срещата във Варна Ердоган заявяваше, че няма да приеме поученията на Запада, както и че „никой няма право да си играе с патриотизма на турците”. Освен това той обеща да представи на срещата доказателства, че от страна на Европа има подкрепа за терористичните кюрдски групировки. Въпреки това Ердоган пристигна във Варна с девиза „Стратегическата цел на Турция остава присъединяването към ЕС.”, пише още изданието.

Посочва се още, че турският президент е отправил редица искания към ЕС – изпълнението на финансовите му задължения по отношение на сделката с мигрантите, разширяването на митническото споразумение, както и решаването на проблема с безвизовия режим.

„За съжаление единственото около което се обединиха участниците в срещата беше, че трябва да има още срещи и конструктивен диалог”, пише „Новая газета”.

Решение бе постигнато и по още една тема – получаването на нови 3 млрд. евро от страна на Турция по споразумението за мигрантите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!