Решението на БСП да не подкрепи Истанбулската конвенция е голяма грешка. Това каза лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за БНР.

Той Станишев припомни, че голяма част от европейските държави вече са ратифицирали Конвенцията:

„Аз съжалявам за това гласуване на Националния съвет, смятам това за политическа грешка и за знак. Вчера на излизане от Националния съвет видях една жена, която имаше сълзи в очите и тя каза: „Аз как ще погледна тези жени, от които миналата година събирахме подписи в подкрепа на конвенцията“. И аз я разбирам”, каза Станишев.

Според него, дебатът за Истанбулската конвенция в България се е превърнал в дебат за неща, които не съществуват в Конвенцията.

„Не смятам, че решението, което беше взето на Националния съвет, е добро. Най-лесно е да се носиш по течението на доминиращо обществено мнение. Две трети от българите смятат, че мястото на жената е до печката и тя трябва да обслужва мъжа, грубо казано, опростявам, разбира се. Но това са реални проучвания. Лошото е, че в България се случва един безумно изкривен дебат. И това плаши хората с някакви неща, хипотези, възможности, които се криели в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита на жените от насилие”, коментира още председателят на ПЕС.

ГЕРБ също призова БСП да послуша Станишев и да подкрепи Истанбулската конвенция.

„Искаме да се разсеят спекулациите, че ГЕРБ се отказва от ратификацията и да се опитаме да налеем малко разум в БСП – партията, чиято идеология би трябвало да се бори с неравенството между половете, и която би трябвало да се бори за конвенцията повече от нас“, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

На пресконференцията в централата на управляващата партия се събраха само жени – парламентарната шефка Цвета Караянчева, Захариева, правосъдната министъра Цецка Цачева и евродепутатката Ева Майдел.

„Миналият ноември европейските жени социалистки организираха протест в Брюксел с призив конвенцията да се приеме бързо“, разказа още Захариева.

И добави:

„Странно е това разминаване в позициите – в Брюксел подкрепяме, а в България не, за да извлечем от това политически дивиденти, коментира вицепремиерът. Силно се надявам БСП да послуша разума и лидера на европейските социалисти Станишев“.

Захарива каза още, че всички спекулации „не намират място в конвенцията”.

Дебатът в Народното събрание ще е в сряда. На него са поканени представители на всички власти, заинтересовани страни и на вероизповеданията.

„Няма текст в конвенцията, който ще задържи България да признае еднополови бракове и 3-и, 4-и, 5-и или 6-и пол“, обясни още Захариева.

И допълни, че към конвенцията има 75 стр. обяснителни бележки.

Същевременно се водели разговори със Съвета на Европа да изпрати разяснителен документ, че не става дума за трети пол в конвенцията.

Външният министър смята, че „спорният термин” цели разчупване на наложените стереотипи, които поставят жената в неравноправно положение и увери, че конвенцията не задължава приема на бежанци от друг пол.

Дебатите по конвенцията у нас били от 2013 г. През 2016 г. България била предпоследната държава на ЕС, която не била подписала. Всички останали 26 страни го били направили.

Свързана новина:

Станишев и Нинова се скараха за Истанбулската конвенция

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!