Европейски парламент

Днес се проведе изслушването на външния министър Екатерина Захариева, зам.- главния прокурор Красимира Филипова и зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова пред мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент. Заседанието започна в около 10 часа и продължи до около 14:30, като се проведе при закрити врата.

Цел на заседанието беше да бъдат обсъдени корупцията в страната, проблемите в правосъдната система и кризата в свободата на словото. За провеждането на срещата съобщи в четвъртък сайтът EURACTIV. По-късно стана ясно, че поканени за изслушване са били премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но по неясни към този момент причини на заседанието бяха изпратени Захариева, Ахладова и Филипова.

Макар че пропусна срещата днес главният прокурор намери време да посети Дупница, за да провери как върви полицейската акция по издирването на изчезналия преди месец дупничанин Янек Миланов.

На заседанието са присъствали и представители на гражданското общество в България – Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, и Марин Лесенски от институт „Отворено общество“ в София и журналистът Димитър Стоянов от сайта Биволъ.

Сериозна критика

Сериозни критики са били отправени към България на приключилото преди около половин час закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в България.

Това съобщи за БНР журналистът от „Бивол“ Димитър Стоянов, който участва в заседанието.

„По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начинът, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата неговите действия; заради липсата на главен прокурор; заради неотчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, “тревожна““, добави Стоянов.

От българска страна участват вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

В заседанието участват още представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции. В разговорите ще се включат още представители на българското гражданско общество.

Отбелязано е било, че ситуацията с печатните медии се влошава, както и, че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх, както и телевизиите.

Журналистът предполага, че въпросът ще бъде разгледан по-късно на пленарна сесия, както и че към България ще бъдат отправени съответните препоръка по главата „правосъдие„ и “вътрешен ред“.

Какво съобщават от Прокуратурата за срещата?

Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

„По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова, цитирана от пресслужбата на ПРБ.

В разговорите участваха и представители на Европейската комисия, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на други европейски институции.

За комисията

През септември 2019 г. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент решава да поднови и разшири мандата на своята работна група, обхващайки и въпросите за върховенството на закона. Тогава тя бива преименувана на Група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и мониторинг на основните права (DRFMG).

Новата група се уповава на работата, извършена в предишния парламентарен мандат във връзка с убийствата на малтийския блогър и журналист Дафне Каруана Гализиа и словашкия журналист Ян Кучиак и годеницата му, като комисията се наема да „наблюдава ситуацията по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията в рамките на ЕС и адресира конкретни ситуации, по-специално свързани с Малта и Словакия“.

С оглед на своя мандат групата е фокусирана върху заплахите за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и върху борбата с корупцията в рамките на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!