Ваксината срещу COVID-19 за българските граждани ще бъде безплатна. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов в Стара Загора.

Следващия петък имаме видео конферентна връзка всички здравни министри от страните-членки в ЕС, на която ще бъдат изчистени всички въпроси, притеснения или механизми за осигуряването на тази ваксина, добави Ангелов.

Знаете, че българският парламент ратифицира споразумение с което упълномощава ЕК да договаря от името на всички страни- членки ваксина. Когато бъде създадена такава, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Няма да бъде задължителна. Нека това течение от притеснени хора, които смята, че тя ще е включена в задължителните имунизационни календари, да знаят, че тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всички български граждани, обяви министърът. Той повтори, че ваксината ще бъде безплатна за всички български граждани, които пожелаят да си я слагат.

Българското правителство е направило сметка за уязвимите групи хора, които са най-застрашени – това са хората над 65-годишна възраст, това са хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия, тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са нашите квоти, които сме заявили за поставянето на такава ваксина и в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата, тази ваксина ще бъде осигурена за българските граждани. Подчертавам, че за нас е изключително важно хората да знаят, че това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания, отбеляза Ангелов.

В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора, за което се говори в публичното пространство. Когато ваксината бъде на територията на България, тя ще бъде безплатна и доброволно ще се поставя, повтори още веднъж Ангелов. Той добави, че 2,3 млн. е количеството, което България има като квота. Доколкото знам първата ваксина, която в момента е произведена от „Астра Зенека”, очакваме подписването на договор и съответно доставките на тази ваксина тогава, когато бъде готова, каза още министърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!