Полицията на Хонг Конг задържа 82-ма души по време на протестите в мегаполиса, съобщава вестник „South China Morning Post”.

По данни на полицията, от началото на протестите на 9 юни сълзотворен газ е бил използван 1000 пъти, задържани са 500 души, от които 82-ма са арестувани днес.

Хонг Конг, протест

Несъгласните със законопроекта за екстрадиция парализираха днес сутринта всички транспортни комуникации в Хонконг, включително движението на експресните влакове за международното летище.

Малко по-късно в седем района на града започна акция на гражданско неподчинение.

Успоредно с протестите се провежда и стачка, към която се очаква да се присъединят 500 хиляди служители от бизнес сектора.

Хонг Конг, протест

Към нея вече се присъединиха авиодиспечерите и представителите на киноиндустрията и културните институции.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които бяха обкръжили сградата на един полицейски участък и хвърляха камъни по служителите на реда.

Демонстрациите продължават на територията на целия град, като десетки хиляди демонстранти са блокирали пътища и мостове, блокирайки по този начин автомобилния трафик.

Хонг Конг, протест

Масовите протестни акции в Хонконг не спират вече трети месец, а през последните две седмици са съпроводени от постоянни ожесточени стълкновения между демонстранти и полиция.

Про-пекинският лидер на Хонг Конг обвини протестиращите за демокрация в опити да „унищожат“ финансовия хъб.

Хонг Конг, протест

„Видяхме какво става. Вече е ясно, че хората умишлено предлагат да се възвърне /старият статут – бел. ред./ на Хонконг, това е революция…Смея да твърдя, че се опитват да сринат Хонконг, напълно да унищожат прекрасния живот на повече от седем милиона души.“, заяви Лам, цитирана от АФП.

Повече от 100 полета бяха отменени заради стачката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!