протест, Гешев

Около 1000 души се събраха на протест пред Висшия съдебен съвет тази сутрин с искане за оттегляне кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Протестът е организиран от дясната формация „Да, България” и неправителствени организации. Хората скандираха „Вие сте позор!“, „Оставка“, „Гешев – вън“.

протест, Гешев

Лидерът на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов внесе иск до ВСС от свое име за завеждане на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев за действия, уронващи престижа на съдебната власт.

Според Иванов, Гешев си служи с недопустими политически квалификации, забранени от Етичния кодекс на магистратите, прави недопустими политически изказвания и „така подронва авторитета на съдебната власт, което пък е конституционно основание за освобождаване от системата”.

Организаторите на протеста изброяват някои от тревожните моменти в кандидатурата на сегашния заместник на Цацаров:

„Безалтернативно, безочливо, безпардонно за нов главен прокурор за нови 7 г. бе номиниран Иван Гешев. Този, който:

– Затри делото КТБ;
– Подлага хора на брутални унижения;
– Изпра Пеевски и обслужва Борисов.“

Протестът мина под надслов „Да спрем Иван Гешев – новата бухалка“.

На демонстрацията против номинацията на настоящия заместник-главен прокурор присъстваха много млади хора с деца, както и много възрастни хора. Всички скандираха „Оставка”. Беше инициирана и подписка за издигането на алтернативен кандидат – Бойко Атанасов.

Както напоследък е обичайно у нас, появи се и контрапротест. На него имаше около 10 човека, които полицията охраняваше изключително внимателно, тъй като те бяха негативно настроени срещу протестиращите.

протест, Гешев

Стигна се до ескалация на напрежението между двата лагера. Събралото се множество освирка журналистите на ПИК, които са сред организаторите на контрапротеста.

Стигна се до пререкания между гражданите и полицията, като плакат, който бяха опънали защитниците на Гешев, беше скъсан.

В общи линии нямаше сериозни инциденти.

Припомняме, че в началото на седмицата Гешев беше единодушно издигнат от прокурорската колегия на ВСС.

Тази номинация провокира остра реакция на дясната формация „Да, България” и граждани. Христо Иванов внесе във ВСС искане за отсраняване на Гешев от системата, но това предизвика отговора на прокурорската колегия на ВСС , които излязоха с декларация:

„Декларацията на ПП „Да България!”, както и сигналът представляват опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт. С тях, както и с организираните протести срещу конкретен кандидат, се нарушават точно тези демократични ценности и принципи на правовата държава, които политическата партия прокламира, че убедено защитава. Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена в пълно съответствие с изискванията на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, без членовете на Прокурорската колегия на ВСС да се поддават на опити за политически натиск и влияние, независимо от това дали те се осъществяват от управляващите или от опозицията в политическия живот на страната”, пише в позицията на прокурорите.

Очакваше днес да бъде издигната нова кандидатура за главен прокурор, но на сайта на ВСС ново име не фигурира все още.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!