Румен Гечев е роден на 4 октомври 1956 година в Червен бряг. През 1980 година завършва политическа икономия във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, днес Университет за национално и световно стопанство в София, където след това започва да преподава в катедра „Политикономия и военна икономика“.
През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995 – 1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.
След това се оттегля от политическия живот и продължава да преподава в УНСС. През 2013 година отново е избран за народен представител от БСП.

 

 

Проф. Гечев, утре предстои да бъде гласувано ветото, което президентът Румен Радев наложи върху договорите за придобиването на новите изтребители Ф-16. Как ще гласува БСП? Смятате ли, че тази сделка е важна или трябва да пропадне?

Ние ще подкрепим ветото на президента, тъй като тази сделка е скандална по няколко основни причини. Първо, досега в света няма такъв случай да плащаш изцяло сума за стока, която ще получиш най-рано след 4 години и то при положение, че става въпрос за една особена стока. Това е военен продукт, високотехнологичен и високорисков. Този продукт в момента е в етап на разработка. Ще Ви дам един пример – този самолет Ф-16 е на чертожната дъска, а самолетът от последно поколение Ф-35 лети от 2011г. Сега е 2019г. и Министерството на отбраната на САЩ още не е взело решение дали да го пусне в серийно производство, защото има много сериозни, животозастрашаващи технически проблеми.

Тоест, след като най-модерният самолет на САЩ и на „Локхийд Мартин” е проблемен 10 години, каква е гаранцията, че нашият вариант на самолета на чертожната дъска, няма да има подобни проблеми. И ако има, ние може да не получим самолет не след 4, може и до 10-15 години да нямаме самолет, а сега българският народ плаща 2 млрд. и 300 млн. лв.

Второ – в този арогантен едностранен договор пише, че американската страна не поема абсолютно никакви ангажименти по гаранцията за качествата на продукта, нито по отношение на доставката, нито каквито и да било неустойки или икономически и други задължения.

Освен това, шокиращ е фактът кой е подписал договорите. От българска страна са подписвали министрите на икономиката и на отбраната. А от страна на доставчика са подписани от някакъв началник на отдел от някаква агенция на САЩ. От „Локхийд Мартин” са подписани от началник на отдел на седмо ниво на корпорацията. Тоест, това е едно неуважително отношение към Българската държава и на практика нито един представител на американското правителство не е подписал договора. Тук възникват много юридически въпроси и въпроси на дипломацията.

Изводът е, че няма как да има такъв договор за такива колосални суми, за които доставчикът няма абсолютно никакви отговорност. Това е обидно за българската държава. Според мен поведението на нашето представители е доста близко до престъпно, защото те по никакъв начин не са защитили българските интереси.

Според Вас, кой щеше да бъде най-добрият вариант за държавата и за българската армия за извършването на модернизацията й?

Това не реших аз, а конкурсът, който беше организиран от това правителство. Конкурсът се проведе по международни правила. Той завърши успешно за една европейска фирма „Грипен” от Швеция, която отговори на всички изисквания на българското правителство и цената на 10 изтребителя беше 800 млн. щатски долара с пълно въоръжение. Тоест, за тези пари европейският производител щеше да ни достави повече от два пъти самолети по брой и при условия, които отговарят на международното право.

В случая в тези договори пише, че споровете по договорите, ако има такива, ще бъдат съгласно законите на доставчика САЩ, което ще рече „Гледайте си работата”. За нас е изумително, че българското правителство на ГЕРБ анулираха един редовно организиран конкурс за доставка на  въоръжение, ликвидираха го и връчиха палмата на монопол на американския доставчик. Очевидно е, че тук има някакъв страхотен политически натиск, но аз и моите колеги не сме съгласни българският народ да плаща такава сметка затова, че някой иска да остане на власт.

Вашата група гласува против отмяната на машинното гласуване, важен фактор за демократичното и честно провеждане на изборите. Защо, според Вас, машинното гласуване не беше прието и не беше въведено във всички избирателни секции, както беше прието през 2014г., а ЦИК не спази процедурите?

Това е защото ГЕРБ от дълго време практикуват известната практика за купуване на гласове и преправяне на протоколи. А машините не позволяват такова нещо, защото този, който гласува с машина, трябва да е най-малкото грамотен. Той трябва да прочете какво пише на екрана, за да знае къде да си сложи пръстчето и да гласува. Има определен тип избиратели, които не четат, не пишат и не могат да прочетат какво пише на екрана, но могат да изпълняват внушения, срещу 30-50 лв., при гласуването.

Аз мисля, че това е публична тайна. Това е основната причина. Другите са странни и неприемливи извинения от страна на управляващите, но очевидно те са против това технологично нововъведение, което се прилага във водещи демокрации като САЩ, Франция и други страни. Впрочем, те се опитват да заблуждават българските граждани, смесвайки машинното гласуване с електронното. Тези машини не са свързани с интернет, те няма как да бъдат хакнати или манипулирани отвън. Ние ще получим резултатите в реално време, без никакви възможности за манипулации.

Затова ние искаме да се изпълни законът, който е приет преди 5 години, който управляващите от ГЕРБ мачкат и преправят през три месеца, само и само да се задържат на власт с нечестни средства.

На финала искам да Ви попитам – парламентарният сезон е почти към своя край. Успешен ли беше той за БСП, с оглед на това, че се проведоха едни избори, предстоят и местни, или по-скоро неуспешен?

Аз го оценявам като умерено успешен, тъй като ние не сме доволни от това, което сме постигнали. Трябва да работим по-здраво и за по-добри резултати. Тенденцията е очевидна. БСП е единствената пария, която се представи по-добре на европейските избори. Управляващите губят гласове, ние печелим повече, имаме едно място повече в ЕП. Видя се на изборите, че в цели области в България разликата между нас и ГЕРБ е между 50-60 и 500-600 гласа, което ще рече, че на предстоящите местни избори ние имаме реална възможност да имаме още по-добри резултати в сравнение с европейските избори. Това много притеснява управляващите и затова те се опитват да правят удари под кръста, да променят законодателството така, че служебно да спечелят тези избори. Мисля, че избирателите са достатъчно отговорни и информирани и те няма да позволят такива манипулации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!