На снимката: Джеф Сешънс дава показания пред сенатската комисия по разузнаване, 13 юни 2017-та

Главният прокурор и министър на правосъдието на Съединените щати, Джеф Сешънс заяви под клетва пред Комисията по разузнаването, че не е свързан с руската намеса в президентските избори в САЩ, предава „Ройтерс“. Сешънс сам пиоска публично изслушване, пред Комисията по разузнаване в Сената, тъй като считал, че е важно американците да научат истината от него.

По думите му, предположенията, че той може да е участвал в тайни преговори с руската страна за манипулиране на изборите за Белия дом, са „ужасна и отвратителна лъжа“.

Той отрече да е обсъждал с руски представители каквито и да било теми, свързани с американските избори.

Сешънс заяви също, че не му е известно членове на щаба на Доналд Тръмп да са разговаряли за това с представители на Кремъл.

След изслушването, обаче американската професорка по право от Северозападния университет в Лос Анджелис Гофри Рамачандран заяви, че министърът на правосъдието може да стане за смях в Когреса. Повод за острия коментар стана отказът на Сешънс да отговори на част от въпросите на сенаторите, макар че законът го задължава да отговори.

на снимката: Гофри Рамачандран, професор по право от Северозападния университет в Лос Анджелис, САЩ
на снимката: Гофри Рамачандран, професор по право от Северозападния университет в Лос Анджелис, САЩ

На няколко пъти Сешънс отказа да коментира дали е бил наясно, че истинският мотив на Доналд Тръмп да отстрани бившия директор на ФБР Джеймс Коми е свързан с желанието му да приключи разследването за руската следа и да сложи край на политическия натиск, който разследването е упражнявало върху президента. И ако е бил наясно, не е следвало да даде съгласието си за уволнението на Коми. Спорно е дали въобще, ако не е бил напълно наясно с мотивите на Тръмп, с тежестта на разследването, министърът е трябвало да подкрепи уволнението, коментира анализаторката.

През март Джеф Сешънс се оттегли от разследването на ФБР за евентуална намеса на Русия в изборите в САЩ и обяви, че няма да участва в каквото и да е разследване на президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016-та. Това стана, след като стана известно, че Сешънс е укривал контактите си с руския посланик във Вашингтон миналата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!