Северин Красимиров
на снимката: Северин Красимиров, обвинен в убийството на Виктория Маринова

Днес в България ще бъде върнат 21-годишният Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналистката Виктория Маринова.

До тук се стигна след като съдът в германския окръг Целе разреши екстрадирането на мъжа .

Съдебна охрана ще придружава Северин с полет от Франкфурт до София, след което – отново с конвой, той трябва да бъде отведен в ареста в Русе.

В присъствието на адвокат – упълномощен, а ако няма такъв – служебен, на Красимиров трябва да му бъдат повдигнати обвиненията за изнасилване и за убийство по особено мъчителен за жертвата начин. В момента той е обвиняем задочно.

До 72 часа Северин Красимиров трябва да бъде изправен пред Русенския окръжен съд, който да се произнесе по искането на прокуратурата за постоянното му задържане под стража.

На 12.10.2018 г. в Министерството на правосъдието бе получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на обявения за международно издирване български гражданин Северин Красимиров. Съгласно полученото съобщение, за това е информирана и прокуратурата на България, съобщи тогава от МП.

Докато беше в Германия 21-годишният мъж призна, че е убил, но не и че е изнасилил Виктория Маринова.

Припомняме, че жестокото убийство на журналистката се случи на 6 октомври.

Северин Красимиров беше задържан от германските власти на 9 октомври вечерта, осем часа след постъпило искане от българските власти.

Той се е намирал в дома на майка си в германския град Щаде. На Красимиров задочно са повдигнати две обвинения. Първото е за изнасилване, за което предвиденото наказание е от 10 до 20 г. затвор. Второто – за извършване на убийство по особено жесток начин, което се наказва с 15 до 20 години затвор или доживотен затвор, или доживотен затвор без право на замяна.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи на брифинг, че са иззети веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението. Част от ДНК експертизите са готови и дават информация за наличие на негов ДНК материал върху тялото на жертвата.

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров каза, че все още не е изключена нито една версия за зверското убийство на журналистката.

Подробностите, които съобщиха премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров вижте ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!