Северин Надеждов Красимиров, Виктория Маринова
на снимката: предполагаемият убиец Северин Красимиров; убитата журналистка Виктория Маринова

Получено е официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на обявения за международно издирване български гражданин Северин Красимиров, обвиняем за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. Съгласно полученото съобщение, за това е информирана и Прокуратурата на Република България, съобщи Министерството на правосъдието.

Към настоящия момент, с активните действия на компетентните органи на двете държави, тече процедура по организиране на фактическото предаване и конвоиране от българските власти на лицето, което се очаква да се случи най-рано следващата седмица.

Решението за екстрадиция е потвърдено и на сайта на съда в окръг Целе. То е от 11 октомври 2018 г. и гласи, че не са намерени достатъчно сериозни причини, които да възпрепятстват екстрадицията. В документа се посочва още, че Красимиров не е възразил срещу екстрадицията си и това е дало възможност за задействане на десетдневен срок, в който да бъде предаден на българските власти.

21-годишния русенец Северин Красимиров беше задържан от германските власти във вторник вечерта, осем часа след постъпило искане от българските власти. Той е обвинен в убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. При ареста се е намирал в дома на майка си в германския град Щаде.

От районния съд в Целе заявиха, че заподозреният е казал по време на разпитите „че не е искал да убие жертвата и е отрекъл изнасилването“.

„Арестуваният мъж призна пред съда, че е спорил с жертвата на 06.10.2018 г. – казват от съда – Той е бил под силното влияние на алкохол и наркотици и е ударил жената в лицето, след което тя е паднала на земята. След това той я е вдигнал и я е хвърлил в храстите, след което си е заминал.“

Заради ускорената процедура, поискана от прокурорите и приета от обвиняемия, той трябва да бъде екстрадиран до 10 дни от датата на решение на съда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!