Натискът над Северна Корея ще бъде засилен максимално, за да изпълнява стриктно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. За това се разбраха в телефонен разговор президентите на Китай и САЩ – Си Дзинпин и Доналд Тръмп.

Държавните глави обсъдиха напрежението на Корейския полуостров и предстоящото посещение на Тръмп в Китай, съобщи агенция „Синхуа”.

Северна Корея

В съобщение на Белия дом се посочва, че Тръмп и Си са коментирали усилията на Пхенян да дестабилизира Североизточна Азия и пренебрежителното отношение към международната общност.

Разговорът на двамата президенти идва в навечерието на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк (вторник) и заседанието на Съветът за сигурност (четвъртък) на равнище министри, за да обсъди кризата със Северна Корея.

ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и южнокорейският президент Мун Дже Ин обсъдиха в понеделник ситуацията в КНДР и се застъпиха за дипломатическо урегулиране на конфликта.

ООН
на снимката: генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и южнокорейският президент Мун Дже Ин

„Генералният секретар и президентът на Южна Корея споделиха гледните си точки за ситуацията на Корейския полуостров. Те се съгласиха, че е важно да се работи за постигането на дипломатическо решение и че държавите трябва да следват плътно съществуващите резолюции на Съвета за сигурност“, гласи разпространеното от ООН комюнике.

В рамките на седмицата Гутериш ще разговаря и с министъра на външните работи на Северна Корея Ли Йон Хо, който ще пристигне в Ню Йорк, който също ще участва в Общото събрание на ООН.

Междувременно, в понеделник, Испания обяви севернокорейския посланик за персона нон грата и му нареди да напусне нейната територия до 30 септември.

Северна Корея

Решението е реакция на ядрените опити и изстрелването на ракети, извършени от Пхенян.

Преди месец испанското министерство публикува и комюнике, в което напомни, че е предупредило севернокорейското посолство, че продължаването на тези програми ще навреди на двустранните отношения и поиска намаляването на броя на севернокорейските дипломати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!